Iris de Kock en Melle Berendse speelden hun versie van de musical The Last Five Years in een van de studio’s van de Frank Sanders Akademie, die omgebouwd is tot theater.

The Last Five Years is een musical geschreven voor twee personen geschreven door Jason Robert Brown die ook andere musicals op zijn naam heeft staan zoals Songs for a new world, Parade, Urban Cowboy en The Bridges of Madison County om maar een paar titels te noemen.

The Last Five Years vertelt het verhaal van Sanne en Jona. Sanne (Iris) vertelt het verhaal vanaf het einde van hun relatie naar het begin en Jona (Melle) vertelt het verhaal vanaf het begin en werkt naar het einde toe wat hele mooie scenes oplevert.

Melle en Iris spelen in een decor wat in tweeën verdeeld is en ze maken mooi gebruik van de ruimte die op dit toneel aanwezig is. Met de muzikale ondersteuning van Hilmar Leujes slagen Melle en Iris er in een mooie voorstelling te maken.  Er is besloten de musical in te korten tot een akte maar de essentie van het verhaal is wel in stand gebleven en de setting is mooi gestalte gegeven.

In de voorstelling zijn eigentijdse details meegenomen en is er mooie symboliek ingevoegd zoals rozen in het midden van het toneel die de fase van beide levens symboliseren. Onder andere daarmee  hebben Iris, Melle en regisseur Wil van der Meer hun eigen invulling gegeven aan hun eigen versie van The Last Five Years.

De tegenstellingen verkleinen zich als Sanne en Jona in de tijdlijn steeds dichter bij elkaar komen en elkaar kruisen tijdens het huwelijk om daarna weer groter te worden wat resulteert in verliefdheid en scheiding. Het huwelijk is de scene waarbij beide personages in een scene samen spelen.

Deze voorstelling van Iris en Melle maakt onderdeel uit van hun vierde jaar aan de Frank Sanders Akademie in Amsterdam.

Frank Sanders Akademie

De Frank Sanders Akademie leidt haar studenten op tot uitvoerend musicalacteur en leert hoe je een musical maakt en produceert. De Frank Sanders Akademie maakt deel uit van het ROC van Amsterdam en is een BOL-opleiding. De studenten krijgen 3 jaar lang theorie- en praktijkles op niveau 4. Hierna is het mogelijk nog een extra vierde leerjaar te volgen op de Akademie. De docenten werken allemaal in de musical- en theaterwereld. Je krijgt dus les van vakmensen die het beroep goed kennen. Zij geven les in acteren, zingen en dansen. Dit zijn de vaardigheden die het belangrijkst zijn voor elke musicalartiest.

Meer informatie over de Frank Sanders Akademie vind je hier.

De uitgebreide scenefotografie vind je hier