Was het bij de perspresentatie nog een absolute ‘no-go’ en bij het Musical Award Gala een al iets gewaagdere teaser; bij de première is er geen ontsnappen meer aan en moesten de mannen nu echt Full Monty!Maandag 5 februari gingen Joey Ferre, Dennis Willekens, Juneoer Mers, Kick Spijkerman, David van de Tempel en AdKnippels letterlijk met de billen bloot in deze productie van De Graaf & Cornelissen Entertainment.

viersterren

Maar The Full Monty is zoveel meer dan alleen dat. Dat kan ook niet anders als je nagaat dat de filmversie diverse Oscars gewonnen heeft waaronder die voor beste originele scenario. Voor deze Nederlandse versie heeft Allard Blom (voor de tweede maal) het script onder handen genomen en de vertaling verzorgd.
Voor de tweede maal, want in 2009 was deze musical ook al te zien, ook onder productie van De Graaf & Cornelissen, toen met o.a. Charly Luske in de cast.

Het verhaal van de mannen afzonderlijk en uiteindelijk als groep verteld over het uitzichtloze van een leven zonder baan. Toekomstloos en wat doe je dan, als je ineens een groot bedrag aan alimentatie moet ophoesten, om te voorkomen dat je straks ook geen kind meer hebt? Het dilemma van de verhaallijn van Berry, gespeeld door Joey Ferre.
Met zijn beste maat Dave, Dennis Willekens, komen ze op het idee om een strip-act te beginnen. Dave, onzeker over zijn overgewicht maar vol liefde voor zijn vrouw die hij niet waard is in zijn ogen, is overigens zelf niet van plan mee te strippen.

The Full Monty premiere 4

Door toeval (ze redden hem van een zelfmoordpoging) komen ze met Martin (Kick Spijkerman) in aanraking. Martin, ook ontslagen en met een zieke moeder waar hij nog bij in woont is niet de aller slimste. Meer uit medelijden nemen ze hem op in de act. Om de groep aan te vullen gaan ze audities houden. Daarmee worden ‘Hengst’ (Juneoer Mers) en ‘Erik’ (David van den Tempel) aan de line-up toegevoegd. Hengst omdat ‘elke vrouw haar natte droom een grote donkere man is’ en goed kan dansen en David omdat hij ehm een ander groot ’talent’ heeft. David staat binnen 10 seconden dat hij op toneel staat al in zijn blote kont en moet gedacht hebben ‘hebben we dat maar vast gehad’.

Nu nog wat moves en een act, maar dat blijkt niet zo eenvoudig. Daar hebben ze dansleraar Ad Knippels, oftewel Harold voor nodig en met hem is de groep compleet. Harold die zijn ontslag al maanden verborgen houdt voor zijn vrouw die dan ook niets wetend maar blijft uitgeven en zich enorm verheugd op ‘Puerto Rico’.
Om uiteindelijk te kunnen concurreren met acts als De Chippendales besluiten de mannen dat er maar een ding op zit: Full Monty gaan!

Uiteraard voeren de mannen de boventoon in het verhaal maar ook de dames mogen zeker genoemd. Vooral het nummer ‘de vrouw regeert’ zet even de toon der vrouwen neer. De dames in de show zijn echtgenotes; Brigitte Nijman, de materialistische vrouw van Ad Knippels, Hilke Bierman, de vrouw van Dennis, Julia Herfst de ex van Berry. Brigitte Heitzer speelt Janet, de toetsenist die de mannen begeleidt. Dit doet Brigitte op unieke en zeer komische wijze. De rol is aangepast (nu geen oude saggerijnige vrouw meer) en je merkt aan alles dat deze haar enorm goed past. Haar komische timing kennen we allemaal en is wederom subliem waardoor het echt schuddebuiken van het lachen is.

The Full Monty premiere 14

Toch is er ook een onderliggende laag. De laag van onzekerheid, faalangst, de moedeloosheid als je je kind dreigt te verliezen en de tweestrijd tussen je eigen dromen en de (ware) liefde tussen twee mensen.
Met zijn solo’s laat Joey zijn kwetsbaarheid zien en heeft hij de meest serieuze rol van de mannen. Je merkt aan het publiek dat alles opbouwt naar dat ene moment, en we kunnen u zeggen; ze gaan écht Full Monty!

Na dat moment tijdens de première zag je de cast ook opgelucht het daverende slotapplaus in ontvangst nemen. Die hebben ze gehad en in the pocket… Nu gaat The Full Monty toeren door Nederland, kijk voor speelschema op www.dommelgraafencornelissen.nl

Voor de fotoreportage klikt u hier

Verslag: Mariska Steenbergen
Foto’s: Peggy de Haan