Afgelopen woensdag mocht de pers kennis maken met cast van The Color Purple. We spraken met de cast en regisseur Koen van Dijk en zagen een aantal fragmenten uit deze mooie musical die ook in Nederland indruk zal maken.

Het boek van Alice Walker is als basis gebruikt voor de film die gemaakt werd door Steven Spielberg met Whoopi Goldberg en Oprah Winfrey in de hoofdrollen. Daarna volgde in 2005 de musical die nu eindelijk in Nederland te zien zal zijn met in de cast Naomi van der Linden, Carmen van Mulier, Edwin Jonker, Ana Milva Gomes, Jeannine la Rose, Carlos de Vries, Joanne Telesford, Jennifer Norden, Kenneth Herdigein, Jerrel Houtsnee, Elindo Avastia, Malaika Elvers en Caitlin Baank.

In gesprek met Koen van Dijk

We spraken Koen van de Dijk de regisseur. Wij zijn nu een week bezig; vertelt van Dijk die net de geslaagde presentatie achter de rug heeft. Ik ben enorm trots op deze groep mensen en ik ben enorm trots op wat ze nu hebben laten zien. Ze zijn zo vastbesloten dit verhaal te vertellen dat ik het als regisseur enorm makkelijk heb deze periode.

Het is vooral een verhaal van een transformatie van een jonge vrouw met grote problemen waar ze mee te maken heeft. Ze overwint glorieus en ik hoop dat we daarmee een kracht kunnen laten zien die in ieder mens zit. Dus hoe je ook naar deze voorstelling komt kijken. Ik hoop dat iedereen daardoor geïnspireerd raakt om te bedenken; ik kan iets veranderen aan de moeilijkheden waar ik mee te maken heb. Jij kunt ook transformeren en dat is ook meteen de boodschap van deze voorstelling is.

De voorstelling heeft onder andere als thema de gevolgen de slavernij. Het kost mij, als regisseur, moeite om dat aan deze acteurs te vragen om deze scene’s te spelen. De scene waarin Celie tegen haar zin verkocht wordt door haar stiefvader aan een man waarvan zijn kinderen een moeder nodig hebben. Dan heb ik daar grote moeite mee en doet dat me pijn. We hebben het nodig om het startpunt te laten zien van Celie. Hoe diep het punt is waar ze vandaan komt. Het is van belang voor het verhaal. Alle acteurs doen het omdat ze weten dat het nodig en belangrijk is.

Het gaat over generaties van slaafgemaakten en mensen, nog steeds, andere mensen beschouwen als slaaf terwijl ze al lang vrijgemaakt zijn. We willen laten zien dat Celie daaruit transformeert.

Het boek The Color Purple van Alice Walker won in 1983 de prestigieuze Pullitzer Price. Regisseur Steven Spielberg zag zijn kans schoon en verfilmde vlak daarna de bestseller. In 2005 zag The Color Purple het licht als musical op Broadway en ontving elf Tony nominaties. Na een speelperiode van ruim drie jaar en verschillende Amerikaanse tournees vond de vernieuwde versie via Londen opnieuw de weg naar New York. Ook deze revival werd een hit, sleepte twee Tony Awards in de wacht met Cynthia Erivo als leading lady. Vanaf oktober 2017 toert de productie door de Verenigde Staten en komend voorjaar voor het eerst in Nederland!

Het verhaal
The Color Purple vertelt het tijdloze levensverhaal van drie zwarte vrouwen in het zuiden van Amerika aan het begin van de 20e eeuw, een tijd waarin slavernij is afgeschaft maar de gevolgen nog sterk voelbaar zijn. Hoofdpersoon Celie leidt een leven dat gedomineerd lijkt door armoede, misbruik en geweld. Maar Celie maakt zich vrij door haar eigenwaarde te vinden en op te komen voor haar persoonlijk geluk. Ze wordt daarbij geholpen door haar schoonzusje Sofia en door Shug Avery, een rondreizende zangeres. Gedrieën staan zij op tegen een eeuwenoud onrecht.

Deze voorstelling is maar kort te zien in Nederland en wordt gespeeld van 12 april tot en met 14 mei in een speciaal voor deze voorstelling gemaakt theater. Meer informatie op www.colorpurplemusical.nl

Video en verslag: Mike Levens