Marijn Brouwers heeft het plan opgevat om een voorstelling te maken over Chet Baker. Chet Baker is een muzikant die op 58-jarige leeftijd is overleden in Amsterdam.

viersterren

De voorstelling “The Chet Baker Room is een hommage aan Chet Baker verteld vanuit Marijn Brouwers. Hij vertelt dingen over zichzelf, over Chet en hoe zijn leven er uit zag. Aangevuld met muziek: nummers die Chet ooit zelf gezongen heeft maar in deze voorstelling zijn vertaald in het Nederlands door Jurrian van Dongen, Jan Wouter Zwart en Marijn zelf. De vertalingen zijn heel erg mooi en zeer prettig omdat het de voorstelling erg persoonlijk maakt. Je merkt dat Marijn een bepaalde connectie met of liefde voor Chet Baker voelt. Het is mooi een kijkje te nemen in hoe hij naar Chet zijn leven en muziek kijkt. Marijn wordt begeleid door drie fantastische muzikanten: Hermine Deurloo op sopraansaxofoon en mondharmonica, Anne Soldaat op gitaar en percussie & Reyes Zwart op contrabas, bas en toetsen. Zij hebben werkelijk prachtige arrangementen gemaakt die fantastisch klinken. Dan met de mooie, warme stem van Marijn erbij. Je zou er zo een cd van willen om naar te luisteren. Het is een fijne voorstelling om naar te luisteren aangevuld met teksten tussendoor om het aan elkaar te breien. Al met al een mooie avond entertainment.

Chet Baker
Baker werd in 1929 geboren en ontwikkelde zich tot jazztrompettist en zoetgevooisde zanger. Baker heeft als kenmerk de zachte melancholieke toon die hij in zijn zang en spel op dezelfde manier gebruikt: “hij zingt zoals hij speelt”. Begin jaren vijftig was Baker een van de sterren van het Gerry Mulligan Quartet. Met het Chet Baker Quartet maakte hij West Coast Jazz. Hij is een exponent van de cooljazzschool van de Amerikaanse Westkust in de jaren vijftig. Vooral de platen waarop hij zowel trompet speelt als zingt maakten hem tot een idool. In 1955 gaf hij, voor het eerst in Europa, concerten in het Concertgebouw en het Kurhaus. Zijn muzikale loopbaan was getekend door een heroïneverslaving. Hij werd een aantal keren opgepakt voor overtredingen van de narcoticawet. Nadat hij in elkaar was geslagen en zijn voortanden had verloren, stopte hij langere tijd met spelen. Door zijn overmatig drugsgebruik, vroege dood en charismatische uitstraling staat Baker ook bekend als “de mooie jongen met wie het verkeerd afliep”. Niettemin bleef hij musiceren, vaak op een zeer hoog niveau. In brede kring wordt de dubbel-cd Chet Baker in Tokyo (1987, Evidence Records) beschouwd als een van zijn beste live-albums. In de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 mei 1988 viel hij, waarschijnlijk onder invloed van drugs, uit een raam van het Hotel Prins Hendrik op de Prins Hendrikkade 55, nabij de hoek van de Warmoesstraat met de Zeedijk, te Amsterdam. Hij belandde met zijn achterhoofd op een stenen paaltje en overleed ter plekke. Baker werd 58 jaar oud.

Kijk voor meer informatie op www.MarijnBrouwers.nl

Foto: Claudia Otten