Met véél plezier ging Musicalsites voor jullie naar het jaarlijks terugkerende en niet te missen rendez-vous voor musical–addicts : ‘The Best of Musicals’ .  Dit Musichall-succesconcept is dit jaar al aan zijn 3de editie toe en telt, na de stormloop op tickets van de vorige jaren, dit jaar enkele extra speeldagen.  Nog wel wat kansen dus om deze wervelende liveshow op en top mee te beleven, wat we jullie zeker willen aanraden.  De inspiratie haalde Musichall dit jaar uit de filmwereld : een hele avond lang laten 14 straffe musicalartiesten de mooiste songs uit de beklijvendste films op het publiek los.

Pop meets musical

Recept voor de aanstekelijkste hitsensatie van het jaar : breng een aantal topartiesten uit de musicalwereld samen op het podium van de Stadschouwburg.  Voeg er een handvol popzangers aan toe.  Laat hen samen de bekendste nummers zingen uit ‘Moulin Rouge’,’ The Greatest Showman’, ‘The Bodyguard’,’ Lala Land’,’ Bohemian Rhapsody’ en vele andere topfilms.   Voeg daar een 22-koppig ongeëvenaard live orkest en een enthousiast publiek aan toe en je krijgt one hell of a party.  Ook het derde jaar blijkt dit topconcept van Chris Van Tongelen, in een regie van Brigitte Derks (prachige choreo’s en staging!) aan te slaan bij musicalminnend Vlaanderen. 

We vroegen van Tongelen naar het geheim van dit succes : “Het gaat erom een goeie combinatie te maken van artiesten én nummers.   ‘Best of Musicals’ is ondertussen uitgegroeid tot een sterk merk.  Artiesten vinden het fijn om hier samen op het podium te staan.  Velen bieden zich dan ook heel spontaan aan om deel uit te maken van de cast.  Wat de solo-artiesten betreft : in eerste instantie laten we hen zelf nummers voorstellen waar ze zich goed bij voelen.  Meestal stond dat nummer dan al op de playlist die we op voorhand in ons hoofd hadden.  Dan komt het erop aan alles in elkaar te steken.  Dat gebeurt op minder dan een week tijd, gekkenwerk!”

Introducing…

Voor 2 van de 14 artiesten was ‘Best of musicals at the movies’ hun debuut in de musicalwereld : Eva-Jane Smeenk (backing vocals bij o.a. K3 en Clouseau) en Ivann Vermeer (backing vocals bij o.a.Paul Young en Lionel Richie) brachten met veel overtuiging solo een aantal musicalsongs.  Vermeer bracht o.a.‘Don’t let the sun go down on me’ en een aantal nummers van Queen, Eva-Jane ging voor ‘Stayin alive’ en het prachtige ‘Shallow’.   Ze konden daar duidelijk van genieten : “Ik vond het geweldig om samen te werken met de musicalartiesten,” aldus Ivann Vermeer.  “ Langs de andere kant vinden zij het ook geweldig om eens met popartiesten te werken, dus dat matcht wel erg goed. “ 

Musicalsites : “Smaakt het musicalgebeuren naar meer?”

Vermeer : “Absoluut.  Hoewel ik wel hard zou moeten werken : ik heb veel ervaring met entertainment, maar acteren deed ik eigenlijk nog nooit.  Maar met een goeie coaching zou me dat wel lukken.  Ik sta in ieder geval open voor alle aanbiedingen!”

Bakken talent

De show begon met – hoe kan het ook anders – een overweldigende versie van ‘The Greatest Show’, gebracht door Chris Van Tongelen en ondersteund door de andere musicalartiesten in zwart pak mét hoed.  Van een spectaculaire opener gesproken.  ‘A million dreams’ is dan een logische keuze als volgende nummer, gezongen door Elke Buyle, Goele de Raedt, Marleen Van Der Loo en Charlotte Verduyn.  Deze laatste heeft zich trouwens later in de show laten opmerken met ‘Up where we belong’, in duet met gevestigde waarde Gene Thomas.  Verduyn blijkt nog veel meer in haar mars te hebben dan we al konden zien in ‘Hans en Grietje’; benieuwd wanneer zij haar eerste grote rol mag spelen.

Wie ook indruk maakte, was Goele De Raedt.  We horen meer en meer van Goele de laatste tijd : twee Ketnet Musicals op ’n rij, ‘The Christmas Show’, en nu ‘Best of Musicals’: she’s booming!  Het publiek kon zien dat ze ervan genoot om nummers te brengen als ‘Golden Eye’ en ‘Cabaret’ : duidelijk haar piece of cake.  Ook ‘Lady Marmelade’ uit ‘Moulin Rouge’, dat ze samen met Marleen Van der Loo en Elke Buyle bracht – in prachtige outfits – werd op luid applaus onthaald door het enthousiaste publiek.  Geweldig om die drie dames samen alles te zien geven op tijdloze musicalklassiekers.  Marleen Van der Loo bracht trouwens een sublieme versie van ‘For your eyes only’: respect!

Vrienden onder elkaar

Voor de musicalartiesten is een groot deel van de fun natuurlijk het samen met collega’s en vrienden op het podium staan én er dan nog je favoriete nummers mee mogen zingen.   Dat de sfeer achter de schermen meer dan goed zit, is duidelijk merkbaar op het podium en straalt af op het publiek.  Zo vertederden vriendinnen Charlotte Campion en Elke Buyle met ‘When you believe’. 

Eén van de hoogtepunten van de show was het nummer ‘I will always love you’, gebracht door Charlotte Campion.  Man, wat kan die meid zingen!  Bij de a capella-intro kon je letterlijk een speld horen vallen in de Stadsschouwburg.  Campion bracht het nummer met erg veel gevoel en ‘boenk erop’, zoals ze in Antwerpen zeggen.  Op het einde gaat ze dan nog Whitney Houston-gewijs helemaal de hoogte in.  Wij hebben daar maar één woord voor : goddelijk.

Ook niet te evenaren was Elke Buyle die dit keer eens de Engelstalige song bracht uit Frozen 2 : ‘Into the unknown’, en met ‘License to kill’ nog maar eens liet horen dat zij stemtechnisch  enorm veel mogelijkheden heeft. 

Hans Peter Janssens was op een ander musicalfeestje (Musical Wonderland van BSO-proucties) maar alternate Wim van den Driessche werd zeer enthousiast onthaald door het publiek.  Bij ‘If I where a rich man’ kroop hij op sublieme wijze in de huid van de grumpy joodse melkboer Tevye. 

Niet zo op de voorgrond tredend maar zeker ook het vermelden waard zijn Rick Van Den Belt (‘Kiss of the spider woman’), Christophe Coenegrachts en Jeroen Logghe.  Deze laatste bracht een …wat is het juiste woord…schattige versie van ‘City of stars’ met Charlotte Campion.  Coenegrachts ging er dan weer volledig voor bij ‘Love is an open door’. 

Tot slot nog een nieuwtje : wisten jullie dat Gene Thomas tegenwoordig ook in het swahili zingt? Benieuwd? Ga dan zeker kijken naar dit wervelende spektakel!  Want zoveel is duidelijk : elke zichzelf respecterende musicalfan moet dit gezien hebben.   

Wil je zelf ook genieten van Best of Musicals? Dan kan nog in Capitole Gent! Bestel dan wel als de bliksem je tickets op www.musichall.be.

Verslag : Ingrid Somers
Foto’s : Joke Vereecken

Lees ook:
Eva-Jane Smeenk en Ivann Vermeer maken musicaldebuut in; The Best of Musicals at the Movies;