Tessa Wowor en Rob Bakker speelden het stuk “De Schuur” in Buongiorno.
Thalassa en Ruprecht zijn een modern stel dat vertrokken is uit hun grachtenpand in stad naar een Waddeneiland. Daar hebben ze gekozen voor een complete verandering van levensstijl in de vorm van veganisme. Het luxe grachtenpand was behaaglijk maar ze willen wat anders.

De verhuizing is niet alleen een gril maar ook een vlucht uit de werkelijkheid. Ze groeien volledig uit elkaar en storten de waarheden over elkaar uit. Vroeger was Thalassa links en extreem maar daarna hield ze zich slechts bezig met hangjongeren, tekorten en bejaardenzorg.

De verwijten over elkaar en wat er gebeurd is, vliegen over en weer. Hij heeft vier boeken uitgebracht met subsidie en volgens haar interesseert niemand het wat hij vertelt. Haar brood, dat zo hard is als basalt, is volgens hem niet te eten. Net als de rest dat ze eten.

Als Jobbe, de vriend van hun overleden vriendin Tess, naar het eiland komt, is de spanning te snijden. Gaan ze over haar dood praten of verhindert de komst van zijn nieuwe vriendin dat? Gaan ze vertellen wat ze hebben gedaan of laten ze het in het midden? Praten ze ook over dingen die niet besproken mogen worden?

De schuur Tessa en Rob 26

Ze zijn namelijk besmet. Ze hebben besmeurde handen en moeten leven met een last. De last van het schuldgevoel. Schuld aan de dood van hun verongelukte vriendin, Tess. Thalassa kende haar al lang en Tess was haar vriendin. Tess is na een bezoek aan Thalassa en Ruprecht zigzaggend naar huis gereden in haar auto, een vaart in gereden en overleden. Dit na een conflict tussen Thalassa en Tess waarbij een fles Tequila grotendeels leeg was gedronken en Thalassa Tess de deur had gewezen. Ruprecht heeft nog met haar gepraat maar ook hij heeft haar niet tegengehouden.

Als ze de avond hebben doorstaan met Jobbe en zijn vriendin, zitten Thalassa en Ruprecht vol frustratie. Jobbe maakt hen geen verwijt en vrienden met ze wil blijven. Zijn vriendin keurt alles af wat ze doen op het Waddeneiland en is de absolute perfectie. Jobbe schijnt Tess vergeten te zijn maar Thalassa en Ruprecht zitten nog steeds vol zelfverwijt en verwijten naar elkaar toe.

De schuur Tessa en Rob 23

Hebben Thalassa en Ruprecht elkaar nog of is zelfs dat verloren gegaan. Steunen ze elkaar hooguit of is er nog meer dan dat? Blijven ze bij elkaar of is hun relatie verloren?

Tessa en Rob spelen zo intens dat het gedreun van de trams, die boven door de straat gaan, naar de achtergrond verdwijnt. De setting, de kelder van het café tegenover school is perfect door de eenvoudige opzet en de houten wanden. Doordat Tessa en Rob in deze kleine ruimte op nog geen meter van het publiek spelen komt het verhaal helemaal binnen en zit je na afloop nog even te denken aan het mooie verhaal dat ze verteld hebben. 

De regie was in handen van Michiel Varga en dit stuk is geschreven door Rob de Graaf.

De fotoreportage vind je hier.