Op 23 september zweeft de populaire Jungle Hero voor de laatste keer door Oberhausen, want dan is het tijd om afscheid te nemen van Disney’s musical TARZAN in het Stage Metronom Theater. Na 780 optredens met bijna 1 miljoen kijkers, verlaat de show de Duitse podia na tien jaar speeltijd in Hamburg, Stuttgart en uiteindelijk in Oberhausen. Als je de spectaculaire show met de Nederlandse Tessa Sunniva van Tol als Jane en met de muziek van Phil Collins live wilt beleven, moet je opschieten.

Sinds de première op 6 november 2016 heeft de show van superlatieven niet alleen gezorgd voor een recordbezoek. 780 uitvoeringen zijn exact 134.940 minuten Disney’s muzikale TARZAN vol met muziek, actie, emoties, acrobatiek, teamwork en verbluffende technologie. Tarzan’s vriend Terk zal bijvoorbeeld het podium ongeveer 78.000 seconden op en neer hebben gezwaaid tot de laatste show. Zodat ze allemaal de juiste jungle-look hebben, werden in totaal 14.040 performers tot apen gemaakt, die naast een heleboel jungle make-up ongeveer 360 kilo poeder nodig hadden. Om deze betovering ongedaan te maken, werden toen ongeveer 3640 flessen douchegel opgeschuimd. Voor de perfecte bloemenzee druppelen in totaal zo’n 2,5 miljoen kroonbladeren op het podium en in het theater. Tot 12 uur per dag had de technische ploeg dienst, zodat de sterren van de show veilig door de show konden vliegen of zwaaien. Een zogenaamde klimaatklimmer die verantwoordelijk is voor de veiligheid van de luchtvaart heeft tijdens het seizoen gemiddeld 7.8 miljoen stappen voor TARZAN ondernomen. Want de durfal springt van de vloer van het theater naar het podium en in de hal waren ongeveer 680 bungees opgebruikt. Ongeveer duizend keer droeg het dressoir (jurken) de vleugels van de mot onder het dak van het theater, zodat ze sierlijk over de hoofden van het publiek kon zweven. Om de adembenemende jungle-illusie elke avond te creëren, hebben de TARZAN-bellers (technische directeurs) ongeveer 234.000 licht, 79.560 automatisering en 179.400 vluchtopdrachten gegeven.

Tarzan, het verhaal

Tarzan is een musical gebaseerd op het verhaal van Edgar Rice Burroughs en de Walt Disney animatiefilm Tarzan. De musical is geregisseerd door Bob Crowley

De muziek en liedteksten zijn van de hand van Phil Collins, die ook de muziek verzorgde voor de Walt Disney film. Het script komt van David Henry Hwang. Vertaalster Martine Bijl tekende voor de vertaling van de dialogen en liedteksten. Tarzan is een coproductie van Walt Disney Theatrical Productions en Joop van den Ende Theaterproducties.

Het is augustus 1888. Voor de kust van West-Afrika woedt een hevige storm. Een jong Engels gezin leidt schipbreuk en strandt in de meedogenloze jungle. Door het noodlot komt het echtpaar om het leven en blijft hun pasgeboren kind moederziel alleen achter. Hij wordt gevonden door Kala, een vrouwtjesgorilla, die het mensenkind in haar hart sluit en hem de naam Tarzan geeft. Tarzan groeit te midden van gorilla’s op tot een atletische, vindingrijke jongeman.

Het avontuur bereikt zijn climax als Tarzan, die constant op zoek is naar zijn ware identiteit, een onverwachte ontmoeting heeft met de beeldschone Jane. Dit voor Tarzan vreemde maar toch bekende wezen zorgt bij hem voor gevoelens die hij nooit eerder heeft gehad. Als Jane terug moet naar Engeland, komt Tarzan voor een ingrijpende keus te staan: meegaan met Jane en een leven opbouwen tussen de mensen tot wie hij genetisch behoort of blijven bij zijn gorillafamilie, waar hij gevoelsmatig thuis is.

Lees ook:
Tessa Sunniva in muzikale jungle van “Tarzan”