Gisteravond sneeuwde het in Haarlem, maar toch verkeerde de Stadsschouwburg onder een groene hemel tijdens de première van de musical ‘Onder de groene hemel’. Verteller Jimmy, gespeeld door René van Kooten, neemt ons mee naar het jaar 1969. Een veelbewogen jaar voor hem, dit is namelijk het jaar dat zijn ouders elkaar ontmoet hebben.

De maagdelijke Barbara, gespeeld door Sophie Veldhuizen, verhuist voor haar studie kunstgeschiedenis samen met haar buurjongen Stefan (Daan Smits) naar Amsterdam.

Haar vader vind dit geen eigenlijk geen goed idee, hij vindt Amsterdam de stad van Saddam en Gomorra, een stad vol sex en gevaren. Al snel ontmoet Barbara de vrijgevochten Berend, gespeeld door Thomas Cammaert, en ze wordt verliefd. Thomas die samen met zijn vrienden houdt van zijn vrijheid en het relaxte leven gaat samen met hen in protest tegen de vorming van de maatschappij. Zodoende belanden ze samen in de cel en vinden ze elkaar. In een tijd waarin men tegen de morning after pil is raakt Barbara, nog niet bekend met de pil, zwanger. Ze gaat terug naar haar ouders. Wanneer Berend erachter komt dat Barbara zwanger is probeert hij haar hart weer te overwinnen, maar niet zonder slag of stoot, want Stefan houdt ook van Barbera.

De musical gebaseerd op de teksten van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh voert ons terug naar Heemstede en Haarlem. De stad waar Nijgh op de avond van de première 70 jaar zou zijn geworden. De heerlijke meezingers zoals Meester Prikkebeen en Malle Babbe nemen het publiek mee naar de heerlijke sfeer van 1969. De sfeer van de hippies met een biologische instelling en tuintjes op het autodak. Nog geen mobiele telefoons en druk internetverkeer, maar onderuit op een kleedje in het Vondelpark.

Onder de groene hemel premiere-17

Voor René van Kooten een musical waar hij zich helemaal in thuis voelt. De liedjes van Boudewijn de Groot liggen geheel in zijn straatje. Door de verschillende rolletjes die hij speelt blijft zijn rol uitdagend. Sophie Veldhuizen en Thomas Cammaert zouden zo kunnen passen in de sfeer van de jaren zeventig. Thomas vertelt het heerlijk te vinden om de pruik met het lange haar op te hebben en Sophie, opgevoed met de liedjes van de Groot, voelt zich helemaal thuis.

Onder de groene hemel premiere-26

Hanneke Last, die geen danservaring heeft, maar juist voor deze rol voornamelijk dansend het podium over zwiert, heeft nog extra danslessen gekregen van choreograaf Daan Wijnands. Heerlijk om te zien hoe zij zo vrij en fris de liedjes uitbeeldt met zang en dans.

De mellow sfeer uit de voorstelling zet zich door in de liedjes. Het is niet uitbundig meezingen zoals in de kroeg, maar een rustige musical met een boodschap. Een musical die voornamelijk de Boudewijn de Groot generatie naar de schouwburg zal trekken, maar zeker ook leuk is voor de jongere generatie.

Onder de Groene Hemel reist nog langs verschillende theaters in Nederland. Meer informatie vind je hier.

Klik hier voor de foto’s.

Lees ook: Onder de groene hemel – vrijheid in het Vondelpark

Verslag en interviews: Marloes Romeijn

Camera en video-bewerking: Rob de Haan

Foto’s: Peggy de Haan

 Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Twitter? Volg ons op Twitter en klik hier.

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Facebook ? Like ons op facebook en klik hier.