De ‘radiodagen’ is een theaterconcert met liedjes van Louis Davids tot Doe Maar. Samengesteld en geregisseerd door Herman van Veen, uitgevoerd door Femke Krist, Barbara de Wit, Rikkert van Huisstede, Saskia Egtberts en Pieter van Nieuwenhuyze en gespeeld in de kapschuur op het prachtige landgoed De Palz.

De radiodagen is verpakt in een ‘live’ radio-uitzending en bij aanvang worden de verschillende soorten applaus meteen doorgenomen met het publiek. Gistermiddag bestond het publiek voornamelijk uit 60 plussers die uit volle borst meezongen met alle bekende nummers. Toch zagen wij in het publiek ook enkele jongeren uit volle borst meezingen.

De Radiodagen 23

‘Weet je nog wel, oudje?’ zong Louis Davids destijds. ‘Weet je nog wel, oudje?’ zingt nu het Ensemble Anjelier en zo er volgen nog 30 andere liedjes uit de tijd toen Nederland hard moest werken en zuinig moest leven om na de vernietigende Tweede Wereldoorlog weer optimistisch en met vertrouwen naar de toekomst te kunnen kijken. Gezinnen luisterden in de jaren vijftig massaal naar radioprogramma’s als De familie Doorsnee, en De bonte Dinsdagavondtrein. En nu, anno 2015, zingt het publiek weer massaal mee met de liedjes uit De radiodagen, alsof de tijd heeft stilgestaan. Oude teksten op nieuw gearrangeerde klanken, alsof het liedjes van vandaag zijn. Zo werden de nummers ‘Jimmy’ van Boudewijn de Groot en ‘Twee motten’ van Dorus gerapt door Pieter van Nieuwenhuyze. Het concert verveelt geen moment en wordt op een leuke, speelse manier gebracht.

De Radiodagen 41

Vluchten kan niet meer, Veilig achterop, Hoe sterk is de eenzame fietser, Op de step, Als een ballonnetje, Op een mooie Pinksterdag, Naar de speeltuin… Zo kennen we Peter, Catootje, Marjolijne, Sammy, Margootje, Malle Babbe, Dikkertje Dap, De twee motten, De troubadour nog niet. We galmen Lenny’s ‘la la la’ net zo mee als bij Zo vrolijk en Shaffy’s Cantate, even zijn we zijn Aan de Amsterdamse grachten, in het Land van Maas en Waal, aan de Méditerannée, of blijven we Verdomd alleen, Een beetje, Dobbe dobbe dobbe thuis waar alles nog Rozegeur en maneschijn. We vragen ons af: Ik zou wel eens willen weten en: Is dit eigenlijk alles, en aan het einde van de show zingen we voor elkaar van O wat ben je mooi en gaan dan snel naar huis, Opzij opzij opzij.

De Radiodagen 43

Het programma duurde een uur. Wellicht kan het programma uitgebreid worden en dan op tour langs de Nederlandse theaters gaan. Vooralsnog zijn De radiodagen op 28 augustus nog een keer te zien in de Kapschuur. Op dezelfde avond wordt ook De zeven brieven gespeeld.

Kijk voor meer informatie op: http://www.hermanvanveenartscenter.com/kapschuur.php

Lees ook: De 7 brieven op Landgoed De Paltz betovert