Zondag 24 februari gaat te boek als een bijzondere dag. Zeker voor Tessa Harmsen, bedenker van het concept ‘Theater on Demand’. Naast dat het haar verjaardag is, kiest Tessa deze dag uit voor het ‘Open Huis’ van haar Tapas Theater.
Wellicht is voor de doorsnee theaterbezoeker Tessa geen bekende naam, echter voor alle (musical)pers een begrip in the business. Zij kennen Tessa als de pr-persoon van M-Lab en van vele bekende producties zoals Pippin, Wicked en anderen.
Tessa zat toen al enige tijd met een idee in haar hoofd wat, op een nieuwe wijze, in een bepaalde behoefte van theaterpubliek zou voorzien. Zij richtte de Stichting Tapas Theater op en ging op zoek naar een geschikt pand. Deze is gevonden in de Andreas Bonnstraat in Amsterdam en daar is dan ook het Tapas Theater gevestigd.
Tapas Theater
In Tapas Theater heeft ‘tapas’ een dubbele betekenis. Enerzijds is er een ‘pick ‘n mix’ theaterervaring in de vorm van voorstellingen van 20 minuten die los van elkaar te kiezen zijn. Je kunt het bij één ‘hapje’ theater houden maar ook 2,3 of zelfs 4 voorstellingen bezoeken. De intieme zaaltjes bevinden zich in de kelder van het pand.
Anderzijds is er op de begane grond een gezellige bar-setting waar men iets kan drinken en/of in de foodbar (met o.a. een antieke automatiek) kleine gerechtjes ‘uit de muur kan trekken’ en ook hier is er weer de keuze uit verschillende (kwalitatief hoogstaand) en bepaal je als publiek zelf hoeveel en wat je neemt.
Voorstellingen wisselen per maand
De voorstellingen die worden aangeboden wisselen per maand. Grote namen zal je er niet zo gauw tegen komen want Stichting Tapas Theater wil juist een springplank zijn voor jong talent, maar de gevestigde namen zijn zeker ook welkom om eens een andere kant van zichzelf te laten zien.
What the f*ck doe ik hier?’
Vandaag wordt ons een speciaal programma aangeboden maar wel zoals het ‘altijd gaat’. Cabaretier Benjamin van der Velden is vandaag keuze 1. In zijn voorstelling ‘What the f*ck doe ik hier?’ vertelt Benjamin over zijn treinreis door Oostbloklanden en de ontmoeting met André, een Oekraïense medepassagier. Andre vraagt hem in gebrekkig Engels ‘what the f*ck are you doing here?’
In de 20 minuten durende voorstelling houdt Benjamin een monoloog, zingt hij tussendoor een aantal nummers en draagt hij gedichten ‘met een randje’ voor.
In het zaaltje waar maximaal 10 tot 15 personen in passen is het wel ‘theater in your face’ waardoor het een hele bijzonder ervaring is.
Na het applaus is er een klein moment van een minuut of tien waarin wij verwend worden met fingerfood. Uiteraard wordt er ook aan de Vegan-liefhebbers gedacht en is er keuze genoeg.
Jij mag
Als de bel weer gaat wordt de voorstelling ‘Jij mag’ van Rikkert van Huisstede aangekondigd. Rikkert, gehuld in blauwe glitterjurk vertelt anekdotes over het wel of niet in hokjes plaatsen en zingt een aantal (korte) nummers. Terloops deelt hij nog mede dat hij binnenkort meedoet aan een Cabaretfestival en nog aan het finetunen is. Daar blijkt precies de kracht van Tapas Theater uit; artiesten op de drempel naar het grote(re) werk nog de kans geven om dingen te testen, te oefenen en de laatste puntjes op de i te zetten zonder af te doen aan de kwaliteit van de Tapas-voorstellingen.
Meedoen
Na een wat kortere pauze mogen we direct ‘Meedoen’ met Lisa Ostermann. Zij verving Michelle van de Ven die geveld is door de griep.
Lisa deelde haar ervaring met ons in het zoeken naar echte liefde. Al vele dates die op niets uitgelopen zijn en nu nummer 118 wat dan toch scheepsrecht moest zijn. Met frisse en ontluikende humor presenteert zij zichzelf en via enkele nummers laat ze ook haar vocale kwaliteiten horen.
De tijd vliegt en met meerdere voorstellingen achter elkaar is het gevaar wel dat het bezinken van teksten of liederen wat in het gedrang raakt.
Begin
Als laatste voorstelling op deze bijzondere menukaart staat Hanneke Last met ‘Begin’. Hanneke is al meerdere keren in het programma van Tapas Theater opgenomen en geeft ons een fragment uit haar theatervoorstelling. Hanneke is een spraakwaterval die haar eigen teksten samenbrengt in één 20 minuten durende monoloog al dan niet voorzien van muzikale ondersteuning.
Deze teksten lenen zich uitstekend voor de intimiteit met het publiek in de kleine zaal.
Zonder uitzondering komt de groep elke keer enthousiast weer de trap op en blijkt het ‘theater on demand’ een succesformule.
Tapas Theater is op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag open en hopelijk wordt het dusdanig goed bezocht dat het straks elke avond bol staat van culturele samenkomsten op een zeer laagdrempelige (en niet te dure) wijze.
Tessa Harmsen is zeker te prijzen voor de ongelofelijke dappere stap die zij heeft gezet en het theatervak verdient een plek als Tapas Theater.
Laten we zorgen dat initiatieven als deze omarmt worden en we over 5 jaar een knallend jubileum kunnen vieren!
Voor meer info over Tapas Theater: www.tapastheater.nl
Lees ook:
TapasTheater brengt kwaliteitstheater als 20-minuten cadeautjes
Verslag: Mariska Steenbergen
Foto’s: Lisa Jansen