Musicalsites volgt talanten in het buitenland die aan de slag gaan bij musicalproducties. Veel Nederlanders zijn namelijk actief in het buitenland in producties zoals “Schikaneder”, met muziek van Stephen Schwartz (Wicked) waar Tessa Brockhoff, Stef van Gelder (Ordinary Days en Dog Fight) en Lillian Maandag in spelen. Tessa vertelt over haar eerste indrukken tijdens de repetities.

Wauw… Drie maanden geleden speelde ik mijn afstudeervoorstelling en nu zit ik alweer bijna anderhalve maand in een van de mooiste steden op aarde: Wenen! Iets wat ik zelf ook nog steeds niet helemaal kan bevatten.

Verhuizen naar Wenen heeft namelijk wel wat verandering in mijn leven gebracht. Zo ben ik van 212.000 inwoners in het gezellige Tilburg naar 1.674.000 inwoners in Wenen gegaan. En is het niet meer op iedere hoek van de straat een borrel in de voortuin. Maar op iedere hoek van de straat een majestueus mooi gebouw. Ja, majestueus… ik kan het niet anders omschrijven.

Goed, je zal wel denken… Waarom zit je in Wenen? Wat is er te beleven in Wenen?
Nou… Eind juli zijn we met cast en crew van start gegaan met de repetities voor een compleet nieuwe musical: Schikaneder. Een musical die zichzelf ook wel ‘het turbulente liefdesverhaal achter de Zauberflöte’ noemt. (Voor meer info zie: https://www.musicalvienna.at/de/spielplan-und-tickets/spielplan/production/217/SCHIKANEDER)

Dat klinkt natuurlijk allemaal heel fancy maar om eerlijk te zijn ging er bij mij ook geen lampje branden toen ik dat in mijn audities voorbij zag komen.
Inmiddels zit ik midden in mijn vijfde repetitie week en krijgt alles steeds duidelijkere vormen. Zelfs zo duidelijk, dat we na 3 weken werken met onze regisseur Trevor Nunn, al een doorloop van beide aktes hebben kunnen doen! Iets wat ik me niet had kunnen voorstellen met een volledig nieuwe productie. Maar goed, ik kom ook pas net kijken…

14087736 10210235374181064 417967752 o

We begonnen in week 1 met instuderen van de muziek. Muziek die is geschreven door Stephen Schwartz, vooral bekend van o.a. Wicked, Klokkenluider van de Notre Dame en Godspell. Een hele bijzondere week als je het mij vraagt, want alles wat je hoort en ziet aan muziek is nieuw en de beste man was zelf ook aanwezig. Niet alleen om te luisteren maar ook om met ons te werken. Wat betekent dat er tot op de dag van vandaag nog kleine aanpassingen worden gedaan en er iedere keer een nieuwe versie van de bladmuziek in ons postvakje ligt! Iets wat bij een bestaande productie nauwelijks voorkomt.

In week 2 was het tijd voor een kennismaking van de volledige cast en crew. Iedereen was aanwezig, inclusief alle internationale creatives. Een ontmoeting die bij mij nog de nodige indruk achter laat. Want wat is er nou mooier dan in één ruimte te staan met de grote namen Stephen Schwartz (Muziek en teksten), Trevor Nunn (Regisseur), Anthony van Laast (Choreograaf), Christian Struppeck (Script) en Anthony Ward (Kostuum en Decor)? Ja oke… ik denk dat het eten van een frikandel speciaal na een half jaar zonder ook wel de nodige indruk achter laat. Maar toch… Count your blessings!

14138445 10210243203176784 641599359 n

Oke, terug naar waar we gebleven waren. In week twee zijn we aan de slag gegaan met het stuk. In deze week hebben we alle scènes in grove lijnen gezet en zijn de eerste dansen tot stand gekomen. Dit alles ter voorbereiding op week 3 en 4, die in het teken stonden van details. Denk dan aan: per scène werken aan de kleine dingen zoals interpretatie, timing van tekst en exacte positionering. Ook was het gedurende deze weken tijd voor een presentatie van de prachtige kostuums en decorontwerpen van Anthony Ward.

Gelukkig is er naast het harde werken ook af en toe wat tijd over voor leuke dingen. Zo hebben we iedere zondag vrij tot aan de première en die staan dan ook volledig in het teken van ontspannen. Denk aan: ‘Op de bank met een kop thee en netflix aan, chill dagen, Schnitzels en Kaiserkrainer eten (echte Oostenrijkse lekkernijen), dagen waar ik de mooiste plekjes van Wenen bezoek en zoals aankomend weekend: wandelen in de bergen van Oostenrijk.

14114527 10210235386821380 1885109650 o

Wat een geluk dat ik hier mag wonen, werken en leven.
Op naar de première en nog veel meer mooie momenten!

X Tessa

Site: www.tessajill.com
Instagram: tesssajill
Facebook: /tessajillbrockhoff