In de AED Studios in Lint kreeg de pers een muzikaal voorsmaakje van ‘Sweeney Todd – de bloedbarbier van Fleet Street’. Vzw Pateeken haalt hiermee een zogenaamde ‘horrormusical’ naar het Antwerpse theater. De musical van Stephen Sondheim over de wraakzuchtige barbier Benjamin Barker (of Sweeney Todd) is gebaseerd op een toneelstuk uit 1973 en ging als musical in première in 1979.

 Door de jaren heen is de musical uitgegroeid tot een echte klassieker en na de geslaagde passage van Sweeney Todd in Nederland kon ook België niet achterblijven. De regie ligt in handen van Roel Lauwens, en met namen als Hans Peter Janssens, An Lauwereins, Deborah De Ridder, Steven Roox en Charlotte Campion kan dat niet misgaan.

Het verhaal ‘Sweeney Todd’ heeft bitter weinig introductie nodig. Het verhaal is al zo vaak opgevoerd in theaterstukken, musical en zelfs in film. Maar voor wie toch nog even een opfrisser wil: ‘Sweeney Todd – de bloedbarbier van Fleet Street’ vertelt het verhaal van Benjamin Barker, een Londense barbier, die na twintig jaar dwangarbeid terugkeert naar Londen. Maar hij zint op wraak. Hij wil de corrupte rechter die hem onterecht veroordeelde en daarbij ook nog eens zijn vrouw afnam wreken. Eenmaal terug thuis ontmoet hij Mrs. Lovett, een vrouw die de slechtste pasteien uit Londen en omstreken maakt. Benjamin Barker begint boven de pasteienwinkel opnieuw met zijn barbershop, onder de naam Sweeney Todd. Van daaruit zint hij op wraak.

Regisseur Roel Lauwens vertelde aan het begin van het toonmoment dat de voorstelling al zo goed als klaar was: “Dit is de laatste rechte lijn naar de première.” Dat was ook meteen te merken aan de setting waarin de castvoorstelling plaats vond. Het decor was al helemaal klaar, en de cast heeft er zijn eerste volledige doorlopen al gehad. Ook ensemblelid Jervin Weckx is heel enthousiast over de verloop van het repetitieproces: “Ik vind Sweeney Todd een van de beste musicals ooit gemaakt en ik ben daarom ook super blij dat ik de kans krijg om dit te mogen doen. De repetities verlopen heel vlot. We zijn al doorheen het hele stuk en nu in de AED Studios gaan we voor de eerste keer met decor, kostuums en rekwisieten werken. Alle puzzelstukjes beginnen in elkaar te vallen, en dat geeft een heel voldaan gevoel.”

Benieuwd naar hoe het muzikale voorsmaakje klonk?

Benieuwd naar meer? ‘Sweeney Todd – de bloedbarbier van Fleet Street’ speelt van 10 tot en met 19 mei 2019 in de Rode Zaal van het Fakkeltheater in Antwerpen. Tickets: www.fakkeltheater.be of via 070/24.60.36

 Muziek:Stephen Sondheim
Vertaling:Koen Van Dijk
Decor en kostuums: Marnik Baert
Regie:Roel Lauwens

Hoofdcast:

Hans Peter Janssens (Sweeney Todd), An Lauwereins (Mrs. Lovett), Deborah De Ridder (Bedelares), Wim Van den Driessche (Rechter Turpin), Steven Roox (Anthony Hope), Steve De Schepper (Bode Bamford), Glenn Desmedt (Adolfo Pirelli), Charlotte Campion (Johanna) en Bart Aerts (Tobias Ragg)

Ensemble:

Jervin Weckx, Elke Buyle, Floris Devooght, Ildiko Van Dyck, Rudi Giron, Anne-Lies Keymeulen en Sanne Vleugels

Joke Vereecken