fbpx

Superieure ‘Suus zingt Annie MG’

Superieure ‘Suus zingt Annie MG’

Was afgelopen zondag de première voor tout bekend Nederland in Amsterdam, gisteren stond Suzan Seegers met haar solovoorstelling ‘Suus zingt Annie MG’ in het markante Walhalla theater in Rotterdam.

De zaal met slechts 80 zitplaatsen biedt direct dat intieme gevoel. Met zwarte doeken worden de wanden en het buitenraam afgeschermd en ook de koffiecounter wordt vlak voor aanvang dicht geklapt en verborgen achter een zwart gordijn. Een piano en slechts een tafel met een zwart doek, gehuld in een subtiele rookmist doet wat nachtclubachtig aan. Past dus helemaal in de geschiedenis van dit theater.
Het publiek wacht vol spanning op de meezingknallers van Annie MG. Met het eerste lied wordt men hier ook nog redelijk in bediend, de handjes mogen de lucht in. Seegers, gehuld in een LBD (Little Black Dress) met kekke gympen en ondeugende groene veters, scant het publiek en maakt direct contact.

En dan begint het echt. Geen handjes, geen hoempa maar een verhaal. Een prachtig verhaal, gezongen via de liedjes van Annie. Ademloos luistert en kijkt men toe hoe Suus ons mee neemt in een wereld waarin liefde, onzekerheid en vechtlust aan de kaak worden gesteld. Ze zingt niet zomaar liedjes, ze brengt het verhaal alsof ze het aan jou, en alleen aan jou verteld. De combinatie van excellente zang in combinatie met sublieme mimiek en accentleggend spel maakt dat je van begin tot het einde met kippenvel tot op het bot in het verhaal mee gaat. Muzikaal begeleider Marc-Peter van Dijk (MP voor intimi) en Seegers zijn enorm goed op elkaar ingespeeld en hebben een zichtbare chemie.

Suus zingt Annie MG 4

De overloop van de liedjes is geniaal. Het moment dat Suus met wilde haren en een net zo verwilderde blik achter de coulissen vandaan komt en verschrikt roept: “Hij kwam alleen maar voor de meter!” zorgde voor een lachsalvo en open doek. Hilarisch!
Haar vertolking van dansen op een vulkaan was van superieur niveau. Zeer actueel en heel sterk gebracht evenals het ‘vluchten kan niet meer’.
Het feit dat ze niet ‘praat’ met het publiek tussen de nummers door houdt het verhaal in een mooi vloeiend tempo. Respect voor het feit dat Seegers dus vijf kwartier achter elkaar staat te zingen op onnavolgbaar niveau, alles even loepzuiver!

Suus zingt Annie MG 5

Seegers laat in deze voorstelling zien dat ze het Annie MG Schmidt-materiaal heeft omarmd, ademt en respecteert. De nalatenschap van Annie MG en Harry Bannik wordt hiermee in ere gehouden maar ook beschermd, gezien het moment dat Suus aan het einde toch even het publiek terecht wijst op de juistheid van de melodie van ‘de kat van ome Willem’. Dat u het even weet en niet meer vergeet.
Dit nummer was overigens onderdeel van de toegift die volgde na een daverende (staande) ovatie. De in eerste instantie verwachtte meezingknallers kwamen dus toch nog even in de vorm van een medley, waarna het publiek hevig onder de indruk maar toch met blije zin het minitheater weer kan verlaten. Tussen het weglopende publiek horen wij opmerkingen als ‘wow wat een stem’ en ‘nou dat was echt heel goed hè? Wat een topper’.
Onze eigen conclusie is dat Seegers zonder enig twijfel op het niveau van ‘superieur’ thuis hoort!

‘Suus zingt Annie MG’ is nog tot en met 24 april 2016 in diverse theaters te zien.
Voor meer informatie: www.opusone.nl

Verslag: Mariska Steenbergen
Foto’s, interview: Rob de Haan

Lees ook:

2018-04-02T10:40:14+00:0006/02/2016 11:05|

Leave A Comment