You shake my nerves and you rattle my brain

Too much love drives a man insane

You broke my will, but what a thrill

Goodness gracious, great balls of fire!”

Oude rock-‘n-roll hits als deze stuiterden gisteravond het Theater aan de Parade in Den Bosch in bij één van de eerste voorstellingen in Nederland van Sun Records – The Concert. Na een aantal maanden in en rond Londen te hebben gespeeld spreidden de muzikanten van dit concert hun vleugels uit en zijn geland in Nederland. Er zijn ook vergevorderde plannen om in België te spelen en ook Duitsland heeft grote interesse getoond om dit concert in de Duitse theaterprogrammeringen op te nemen.

De zon komt op in 1950

Het op de Sun Studio geïnspireerde aangeklede toneel wordt langzaam gevuld met bandleden. Op een videoscherm worden we welkom geheten door John Singleton, de huidige directeur van The Sun Entertainment Corporation. Hij vertelt trots hoe belangrijk Sun Records en de Sun Studio waren voor de hedendaagse popmuziek. Oprichter Sam Phillips was vanaf 1940 een radio-DJ in Alabama en verhuist in 1945 naar Memphis. Naast DJ bij een lokaal radiostation richt hij zich meer en meer op het opnemen van muziek. In 1950 start hij zijn eigen geluidsopnamebedrijf: de Memphis Recording Service, gevestigd aan de Union Avenue 706 in Memphis, USA. Zijn zelfbedachte slogan: “We record Anything – Anywhere – Anytime”.

Sam Philips

Sam Phillips was van mening dat blues- en countrymuziek té bijzonder waren om dit enkel in privésfeer samen te zingen; er zou hier zeer zeker een groter publiek voor zijn. Langzaam vergaart hij wat klanten in zijn opnamestudio en bewerkt hun muziekstijl samen met hen dusdanig dat er een eigen sound ontstaat. Eén van de vele mensen die er een privé geluidsopname komt maken is een 19-jarige verlegen jongen. Een medewerkster van de studio is dusdanig onder de indruk dat ze Sam’s aandacht op hem richt. Na enkele tegenslagen in pogingen van deze knul om zanger van een band te worden, ziet Sam zijn talent en uitstraling en laat hem met 2 andere muzikanten optreden als The Blue Moon Boys, en dit was een springplank naar een glansrijke carrière. Zijn naam? Elvis Aaron Presley.

Sam Phillips voelde haarfijn aan of een muzikant ‘het’ in zich had of niet en gedurende een aantal jaren laat hij beginnende talenten zoals Johnny Cash, Carl Perkins, Roy Orbison en Jerry Lee Lewis opnames in zijn studio maken die inmiddels was omgedoopt tot Sun Studio. Gezamenlijk bewerkten zij nummers die stuk voor stuk een wereldwijd succes werden. Deze nummers bleken achteraf de basis van onze hedendaagse popmuziek te zijn geweest en blijken nu in de 21e eeuw nog steeds regelmatig te worden gedraaid op radio, tv en thuis.

Wist u dat…

 • De naam verzonnen is door Sam Phillips zelf die, denkend aan zijn jeugd op de boerderij, de zon altijd zag als iets universeels: de start van een nieuwe dag met nieuwe kansen!
 • Sun Studio een van de eerste studio’s was die met geluidswerende wanden werkte en door onregelmatige muurbekleding geen terugkaatsend geluid in de microfoons ving?
 • De bijnaam al snel ‘Geboorteplaats van de rock-‘n-roll’ werd genoemd?
 • Sun Records als doel had om saamhorigheid te brengen tussen de in de samenleving gescheiden van elkaar levende ex-slaven van katoenplantages en arme blanken? En om de muziek van deze twee bevolkingsgroepen (blues, country & western) te verspreiden omdat deze liederen de mensheid zo diep van binnen kon raken?
 • de Sun Studio eenmalig een unieke samenkomst had van 4 toppers die op die plek het begin van hun succes vierden met een gezamenlijke jamsessie: Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins en Johnny Cash?
 • De studio nog immer wordt gebruikt voor het opnemen van albums? Op deze nostalgische locatie werd bijvoorbeeld het album Rattle and Hum van U2 opgenomen, maar ook Maroon 5, Lifehouse, Def Leppard en Bonnie Raitt maakten gebruik van deze studio.
 • het logo bestaat uit een stralend gele zon, met in de voorgrond een kukelende haan dat de dag weer is begonnen, met muzieknoten in de stralen verwerkt?
 • u de originele Sun Studio in Memphis kunt bezoeken met een rondleiding?
 • Deze voorstelling de enige is met volledige goedkeuring van The Sun Entertainment Corporation?

The musicians make the band

Uitstekende kwaliteiten qua zang, gitaarspel, drums en contrabas toonden de 8 muzikanten gisteravond. Hoewel er regelmatig “knauwerig” Amerikaans werd gepraat en gezongen, bleken 7 van de muzikanten uit Groot-Brittannië te komen en 1 zelfs uit Spanje; érg verrassend!

De zangpartijen van o.a. Elvis Presley, Johnny Cash, Howling Wolf, Roy Orbison, Little Richard en Carl Perkins warden vertolkt door:

 • MICHAEL GLAYSHER
 • REMI BANKYLN
 • GERRY SLATTERY
 • WIL COLLINS-NUTTALL
 • NATHAN JORDAN
 • DANNY COLLINS-NUTTALL
 • RICKY GOULD
 • CODY LEE SMART

Whole Lotta Shakin’ Goin’ On

Verwacht deze voorstelling geen ‘Tribute to’ Elvis/Johnny/Roy/Carl etc., dus geen heupgezwaai. Verwacht ook geen Soundmixshow met imitaties in uiterlijk en 100% stem van Elvis/Johnny/Roy/Carl etc. Kom puur voor de muziek en de sfeer die de jaren 50 hebben uitgestraald! Vooral de 60-plussers in de zaal (opgegroeid in die tijd) hebben gisteravond mateloos genoten van dit concert met deze uitstekende Trip Down Memory Lane. Let vooral op het aanstekelijke enthousiasme van Cody Lee als Jerry Lee Lewis!

Playlist:

https://www.ntk.nl/voorstelling/sun-records-the-concert

Na de voorstelling kunt u kennis met hen maken en foto’s nemen in de foyer.

Verslag en foto’s: Monique Picocrie