De studenten Muziektheater van het Fontys kunnen op drie manieren afstuderen. Met een theatraal concert, spelend in een grote productie of zelf een solovoorstelling maken. Gisteravond zagen wij twee prachtige voorstellingen.

Annemarijn Maandag beet het spits af met ‘Spelen met vuur’. Bij binnenkomst viel direct het grote witte vlak op midden op het toneel. Met haar rug naar het publiek toe opende Annemarijn met ‘De Zeeuwse kust’ van Blof. Daarna wist ze op subtiele wijze de aandacht van het publiek te grijpen om die daarna niet meer los te laten. Wat volgde was een achtbaan aan emoties waar Annemarijn met veel gevoel en souplesse mee speelde. Met houtskool schetste zij haar leven op de boerderij, haar overleden moeder, haar incestverleden en haar verdere leven en vooral de mannen in haar leven. Op het moment dat ze zwanger raakt, keert de rust terug in haar leven met haar kindje in haar buik. Als ze een miskraam krijgt, begint alles van voor af aan. Om te ontsnappen aan deze hel besluit ze alle mannen op de boerderij te vergiftigen en steekt ze na die moord de boerderij in brand. De aanwezige vrouwen op de boerderij worden gespaard en na deze brand vertrekt ze naar de grote stad. Daar aangekomen gaat ze werken als prostitu√© om daar aan de grillige wensen van haar klanten te voldoen. Iedereen die misbruik van haar maakt, wordt uiteindelijk opgesloten en in brand gestoken. De vrouw kent haar grenzen, zegt ze, maar aan het einde van de solo komt het publiek tot een gruwelijke ontdekking.
Annemarijn en Nina-27Annemarijn balanceerde gedurende haar hele solo tussen emoties, beklemming en komedie. Zodanig dat het publiek diverse malen in verwarring werd gebracht hoe met al die emoties om te gaan. Met haar prachtige stem zong Annemarijn zowel klassiek als poprepertoire dat perfect ingepast was in haar solo. Terecht werd zij dan ook door de examencommissie beloond met een 9,5.

Annemarijn en Nina-53

Nina van Overbruggen bracht het theatrale concert ‘December’. In ‘December Songs’ slaat de Amerikaanse componist Maury Yeston, bekend van de musicals Titanic en Nine, een brug tussen Broadway en de Concertzaal, in een verfrissende combinatie van musicalsongs en klassieke liederen. Een jonge vrouw loopt door sneeuw bedekte straten nadat ze is verlaten door de liefde van haar leven. Tijdens de 10 songs gecomponeerd zien we een ontwikkeling. Van hem zien op iedere hoek van de straat tot het ophalen van herinneringen, het bij een rivier staan en plots de verleiding krijgen te springen tot het uiteindelijk los kunnen laten, accepteren en doorgaan met haar leven.

Annemarijn en Nina-55

Met een ongelooflijke precisie en toewijding weet Nina het publiek mee te nemen in haar verhaal. Nina liet zich leiden door de inhoud en juist deze soberheid was de kracht van haar solo die zij met schijnbaar gemak zong. Ze bracht niet zichzelf naar voren, maar de tekst, de menselijkheid en de waarheid. Pia Douwes bracht in 2007 ook een concertante versie van de ‘December songs’ en niet voor niets werd Nina van Overbruggen door de examencommissie de nieuwe Pia Douwes genoemd. Ze werd verdiend beloond met een mooie 9. 

Voor de fotoreportage klikt u hier.

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte? Like ons op facebook en klik hier.