Vanmiddag werd in het hoofdkwartier van Studio 100 in Schelle een nieuw project voorgesteld. Studio 100 zal, na 14-18, 40-45 en Daens, voor het eerste een feel-good musical voor volwassenen uitbrengen, getiteld ‘Vergeet Barbara’, naar het gelijknamige nummer van Will Tura. Niet alleen de titelsong is van de hand van Tura: alle liedjes in het stuk komen uit zijn repertoire. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Gert Verhulst, James Cooke, Jelle Cleymans en Jonas Van Geel.

Ode aan Will Tura

Opnieuw een nieuwigheid op het palmares van Studio 100: een feel-good musical-comedy. Anders dan 14-18, 40-45 en Daens zal deze musical niet gebaseerd zijn op historische feiten, maar gaat het om een fictief verhaal. Ook de muziek voor de musical zal niet nieuw gecomponeerd worden, maar er wordt ten rade gegaan bij Vlaamse klassieker Will Tura. Gert Verhulst, die het project voorstelde samen met presentator Luc Appermont, is al jarenlang grote fan van Tura. “De muziek van Will Tura maakt deel uit van ons collectieve geheugen. Will heeft zo’n belangrijke rol gespeeld in de Vlaamse showbusiness dat het meer dan tijd werd dat dat repertoire geëerd wordt”, zegt Verhulst. De belangrijkste aanleiding om het stuk nu te brengen is de tachtigste verjaardag van Tura, die eraan zit te komen op 2 augustus. Tura zelf is ontzettend vereerd en kijkt met een goedkeurende blik toe op het repetitieproces.

Het verhaal

Het nieuwe stuk werd geschreven door Gert Verhulst zelf en Tijl Dauwe. Dauwe vertelt: “‘Vergeet Barbara’ speelt zich af in de zomer van 1976, de warmste Belgische zomer ooit, en de zomer waarin voor het laatste een Belg, Lucien Van Impe, de Tour de France won. Er wordt ingezoomd op sportcafé ‘De Sportvriend’, dat wordt uitgebaat door Willy, vader van drie zonen. Op een gegeven moment komt daar Barbara binnen. Zij draagt een geheim met zich mee, en dan gaan de poppen aan het dansen. Daarbij zullen de bekende schermen van het Pop-Up Theater rijden, maar de tribunes zullen stil blijven staan, net zoals bij K3 en Samson en Gert.”

Musicaldebuut voor Gert Verhulst

Gert Verhulst is niet alleen bedenker van het concept en coscenarist, hij zal ook een van de hoofdrollen op zich nemen, namelijk die van vader Willy. Het is voor Verhulst trouwens de allereerste keer dat hij in een musical zal staan.  Hij is vader van Arthur, Achiel en Albert (een knipoog naar de echte naam van Will Tura). Arthur is de oudste zoon. Hij helpt zijn vader in het café. Achiel is een muzikant die graag in een bandje wil spelen. En Albert is de oogappel van zijn vader. Hij wil graag wielrenner worden. De rollen van de zonen zullen vervuld worden door Jonas Van Geel, Jelle Cleymans en James Cooke, drie kleppers van formaat die trouwens geen onbekenden zijn voor Verhulst. Cooke heeft al op allerhande manieren samengewerkt met hem – denk aan Gert Late Night en Chateau Cupido. Van Geel en Cleymans zijn ook allesbehalve vreemden voor elkaar. Ze zijn beste vrienden en speelden al samen in 40-45. Het viertal deed ook al samen een liedjesprogramma met de El Bandido’s en kijkt ernaar uit opnieuw samen op de planken te mogen staan.

Voor de première in het Studio 100 Pop-Up Theater is het nog wachten tot 29 november. Het belooft alvast een veelbelovende ervaring te worden. Tickets en info zijn te verkrijgen via www.vergeetbarbara.be.

Lieze Jacobs

er zijn geen afbeeldingen gevonden