Begeleid door Gabrielka Clout, studeerde de laatste lichting Klassiek Muziektheater van de Fontys Hogeschool af in de Wat Hal in Tilburg. Lynn Schoone, Guus Smedts, Eleonora Visentin, Pien Smeets, Sydney Smeets en Mark Zielhorst maakten van deze serie afstudeervoorstellingen klassiek vocaal, maar ook zeker qua spel een feestje.

Mark vertelde in zijn solo een zeer persoonlijk sterk, komisch en indringend verhaal over zichzelf met daardoor heen ook een aantal klassieke nummers afgewisseld met het nummer ‘I am who i am’. Mark is gay en hij vertelde hoe hij en zijn omgeving daarmee om zijn gegaan tijdens zijn jeugd maar ook in zijn verdere leven.

Sydney schreef haar voorstelling ‘’Colpevole’’. Een voorstelling over een Amerikaanse studente die tijdens een uitwisselingsprogramma in Italië wordt gearresteerd wegens moord op haar huisgenootje. Sydney speelde haar rol overtuigend en gedreven en zong schitterende nummers die perfect pasten in het verhaal.

Pien Smeets vertelde met haar solo het verhaal met de titel Papaverro Piangete.  Over flirten, wie er begint en wat daaruit voort kan bloeien. Wat zijn de consequenties? En wie heeft er schuld? Pien speelde haar voorstelling mooi romantisch en breekbaar en het verhaal werd gespeeld in het midden van het toneel in een mooi opgezet decor. Het publiek zat deels om haar heen en deels op de tribune.

Eleonora Visentin speelde haar voorstelling met de titel Queen of the Night & Fury. Hierbij vertelde zij in haar solo het verhaal van een koningin die haar man verliest in een oorlog waardoor zij, van mede-machthebbende ineens van alles beroofd wordt en zonder bezit overblijft. De stem van Eleonoar is indrukwekkend mooi en ook haar uitstraling waarmee ze haar verhaal verteld maakte indruk.

Lynn Schoone en Guus Smedts sloten deze serie solo’s af met een duet over een echtpaar waarvan de man lijdt aan alzheimer. De impact is groot en met hun spel werden de machteloosheid en het leed mooi en breekbaar in beeld gebracht. De combinatie van de stemmen van Lynn en Guus was geweldig en ook het samenspel was mooi en ontroerend.

Hiermee is helaas een einde gekomen aan de opleiding klassiek muziektheater van de Fontys Hogeschool in Tilburg. Een opleiding die liet zien dat klassiek muziektheater veel in zich heeft, een hoge kwaliteit garandeerde en waarvoor studenten uit het buitenland naar Tilburg kwamen.

Foto’s: Kees Bekkers