Na Live! (2016) en Lady Marmelade (2017) presenteert de Nijmeegse Stichting Stamppij nu de musical Nine van Maury Yeston. De musical is gebaseerd op de gelijknamige film en vertelt het verhaal van de Italiaanse filmregisseur Guido Contini (Joost Huijs). Guido leeft in een chaos, hij wordt regelmatig afgeleid door de stemmen in zijn hoofd van zijn minnaressen. Zijn vrouw Luisa (Linda de Wit) staat op het punt hem te verlaten en zijn producent La Fleur (Sophie Brus) verwacht een script. Guido heeft echter totaal geen inspiratie en heeft geen idee meer wat voor stuk hij beloofd heeft te schrijven. En een laatste poging om samen met zijn vrouw tot rust te komen in een kuuroord in Venetië loopt in het honderd door de pers die hem verder opjaagt.
De stichting Stamppij heeft als doel om amateurs zich zoveel mogelijk te laten ontwikkelen en te laten genieten in een mooie theaterproductie. Hierin worden ze begeleidt door een professioneel team waardoor een motiverende samenwerking ontstaat tussen amateurs, (jonge) professionals, vrijwilligers, schrijvers, componisten en studenten.
In het neerzetten van een mooie theaterproductie zijn ze met Nine geslaagd. Er staat een mooi decor en er wordt goed gebruik gemaakt van de prominente trap die hiervan de basis is. De prachtige kostuums accentueren het showelement van de musical nog extra.
Het is een grote cast met 31 acteurs, waarvan 4 kinderen waarvan meestal het grootste deel op is. Met name in de eerste akte lijkt de chaos waar Guido mee kampt het verhaal over te nemen. Ook wat er in het donker op een podium gebeurd trekt de aandacht van een publiek en leidt af van de verhaallijn. Het is lastig dat er weinig gesproken of gezongen dialoog is en er snel weer geschakeld wordt naar een groots nummer. Maar Gerard Baars heeft prachtige choreografieën gemaakt en in de nummers wordt wel duidelijk dat er veel aandacht is besteed aan de ontwikkeling en uitvoering hiervan.
In al dit spektakel verdwijnt het verhaal en de emotie helaas volledig naar de achtergrond. De eerste verhaallijn is simpel, maar de functie van sommige rollen blijft onduidelijk. De overgangen tussen heden en verleden zijn zichtbaar, maar de redenen voor de schakelingen blijven in veel gevallen wat vaag. Zo ook de rol van de geest van zijn moeder, maar Annette Driessen brengt in deze rol wel mooie nummers ten gehore.
De meeste acteurs houden hun emoties goed verborgen en in combinatie met het grote en snelle spel missen ze de kans voor diepgang in het verhaal. Eén scène maakt echt indruk, deels ook omdat hier exact het tegenovergestelde gebeurt. Luisa (Linda de Wit) gaat voor een spiegel zitten en zingt een kwetsbaar nummer. Alle focus is op haar en er komt rust in de voorstelling. Langzaam verandert haar spiegelbeeld in de jonge Luisa (Jet van Aardenne). De aandacht gaat naar de kleine ontspannen, spiegelende bewegingen en de stem van Linda. Spel, licht, decor, muziek en zang komen hier samen in een prachtig theater moment.
Een duo, en soms trio, die op een hele positieve manier de aandacht trekt zijn Sophie Brus als La Fleur en haar twee assistenten Lennart Pluim en Mathijs Kop. Deze laatste twee doken in allerlei rollen op en altijd met een fijne interactie en timing. Leuk duo om door de hele voorstelling te kunnen volgen.
De cast wordt fantastisch begeleid door een 15-koppig live orkest. Dit geeft altijd een extra laag aan een productie en het is mooi dat het orkest het eerste is dat het publiek ziet als ze de zaal binnenkomen.
Heel fijn is dat het volume van orkest en cast meestal goed in balans is, goede techniek in actie! Ook zijn de meeste ensemblenummers woordelijk te verstaan, iets dat zeker met zo’n grote cast niet altijd makkelijk is.
Duidelijk een voorstelling waar vooral alle kans is om te genieten van goede zang en dans. Wilt u dit? Dat kan nog op 7 oktober om 20 uur in het Lindenberg theater in Nijmegen.
Meer informatie en tickets: www.stamppij.nl/nine
Voor de fotoreportage klikt u hier
Verslag: Lisa Jansen
Foto’s: Monique Picocrie
Lees ook: https://musicalsites.nl/met-lady-marmelade-zet-stamppij-zichzelf-weer-op-de-kaart/