AMSTERDAM – Stichting Educatieve Theaterprojecten (SETp) ontvangt 6000 leerlingen uit het voortgezet onderwijs bij de Soldaat van Oranje – De Musical. De stichting heeft dit jaar zes educatievoorstellingen gepland. Het educatieproject voor de middelbare scholen bestaat uit een voorbereidende lesbrief, een bezoek aan de tentoonstelling in de TheaterHangaar, een voorstellingsbezoek en een evaluatie.

Dit eerste educatieproject van SETp wordt georganiseerd in samenwerking met Soldaat van Oranje – De Musical. In de (nabije) toekomst wil de stichting gezamenlijk met de Nederlandse theaterproducenten kijken naar andere bij het doel van de stichting passende voorstellingen. SETp vindt het belangrijk dat theatervoorstellingen met een historisch of maatschappelijk thema, zoals de musical Soldaat van Oranje ook toegankelijk zijn voor scholen, zodat deze voorstellingen onderdeel kunnen zijn van het cultuur- of geschiedenisonderwijs. SETp koopt de voorstelling tegen kostprijs in. De scholen betalen een kleine bijdrage en het verschil wordt door de stichting aangevuld met behulp van fondsen en sponsors.

Stichting Educatieve Theaterprojecten (SETp)
Op initiatief van theaterproducent Fred Boot is de Stichting Educatieve Theaterprojecten opgericht. Bij het ontwikkelen van Soldaat van Oranje – De Musical heeft hij altijd in het achterhoofd gehouden om de voorstelling toegankelijk te maken voor jongeren en scholieren. De voorstelling vertelt een belangrijk verhaal over onze vaderlandse geschiedenis dat doorverteld moet worden. Zo blijft de historie leven. Niet alleen de geschiedenis van Erik Hazelhoff Roelfzema, maar juist ook die van alle andere Nederlanders die keuzes moesten maken in ’40 – ’45. De gedeelde theaterervaring en het educatieproject nodigt leerlingen uit met elkaar en met hun naaste omgeving in dialoog te gaan over oorlog, vrijheid, het maken van keuzes, moed, vriendschap en opoffering met als décor een waargebeurd verhaal uit onze vaderlandse geschiedenis.
Walter Groenen (voorzitter): “Voorstellingen zoals Soldaat van Oranje – De Musical zouden eigenlijk door iedere leerling moeten worden bezocht. Het is een belangrijk thema dat in een buitengewoon indrukwekkend theatrale setting wordt verteld. Voor het onderwijs is dat fantastisch materiaal om te integreren in het leerplan voor CKV of geschiedenis. En wij kunnen als stichting, nu met behulp van het VSBfonds, het Fonds1818 en de Stichting Zabawas, het financieel mogelijk maken. Graag bieden we extra voorstellingen aan en daarvoor zoeken we naar additionele fondsen en sponsors.”

Educatievoorstellingen 2014
Woensdagmiddagen 16 april, 7, 14 en 28 mei, 18 juni en 2 juli 2014. Aanvang is om 14.00 in de TheaterHangaar op de voormalige vliegbasis Valkenburg in Katwijk.

Bestuur
Het bestuur van de Stichting Educatieve Theaterprojecten bestaat uit:
Walter Groenen (directeur CJP) – voorzitter
Rob van Dongen (partner Bousie Advocaten) – secretaris
Matthijs Aler (COO Ohpen) – penningmeester
Prins Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven – bestuurslid
Femke Rotteveel (freelance projectmanager Partnerships) – bestuurslid

Lees ook:
Soldaat van Oranje – De Musical verlengd t/m december 2014
Groot feest bij Soldaat van Oranje.

Meer musicalnieuws? Like ons op Facebook.