Kan je op een avond weggeblazen worden door twee vrouwen? Stéphania Casneuf en Nienke Latten, die beiden een geheel verschillende afstudeervoorstelling speelden, lieten zien dat het kan! 

Stéphania Casneuf is een tengere vrouw die met haar grote stem indruk heeft gemaakt met haar afstudeervoorstelling, ‘Si Douce’. De afstudeervoorstelling van Stéphania gaat over een meisje, Lina. Lina is jong en onschuldig. Lina komt op bezoek bij de fotograaf Rob, gespeeld door Menno van der Meer. Beiden zijn zenuwachtig. Als Lina hem vraagt om modelfoto’s te maken, weigert Rob in eerste instantie maar geeft hij uiteindelijk toe. Het meisje, 14 jaar oud, krijgt whisky met ijs van Rob. Met haar eigen uitspraak dat ze geen vreemde drankjes van vreemde mannen aan mag nemen van haar ouders lijkt Lina ten prooi te vallen aan Rob. Als echter blijkt dat zij hem onder controle heeft, ontspint zich een intrigerende strijd.

De ontwapenende onschuld van Lina verandert langzaam in een gevaarlijke bedreiging voor Rob. Steeds als Lina verder zoekt in de woning en het leven van Rob komt er meer informatie over zijn leven naar boven en wordt hij door Lina ontmaskert als pedofiel. Als ze sporen aantreft van een meisje dat vermoord is, besluit ze in te grijpen. Rob probeert haar nog te beïnvloeden. Er ontstaat een psychologische en geraffineerde strijd tussen Lina en Rob, waarbij Lina Rob de indruk geeft dat hij die strijd kan winnen. Niets is minder waar. Komt Lina langzaam achter de waarheid of weet ze eigenlijk al veel meer? Ze neemt het recht in eigen handen en castreert hem. Daarme is ze echter nog niet met hem klaar. Lina confroneert Rob zodanig met zijn daden dat ze hem geestelijk dwingt om als het ware vrijwillig uit het leven te stappen. Zij ruimt alles wel op.

Stéphania en Nienke 45

Stéphania slaagt er met haar solo in om het publiek muisstil te laten toekijken waarbij ze, ondanks het zware en heftige onderwerp, erin slaagt een absurde humor in haar solo te verwerken. Het schijnbaar onschuldige voorkomen van Lina ontpopt ze zich als een engel van wraak die genadeloos toeslaat. Stéphania heeft een uitzonderlijke mooie stem die ze absoluut onder controle heeft en waarmee ze nummers haar eigen stijl meegeeft en ervoor zorgt dat de nummers perfect passen in haar voorstelling. Stephania werd begeleid door een orkest en backing vocals die haar voorstelling helemaal afmaken. Een absoluut waardig slot van haar opleiding aan het conservatorium.

Na de voorstelling van Stéphania volgde de voorstelling van Nienke Latten met haar voorstelling Cinderella. Een eigen interpretatie. Waar Cinderella slooft en sleurt in de keuken zit de Cinderella van Nienke op een kantoor met twee collega’s, gespeeld door Esmee Mardjan en Dana van der Geer, en werkt door tot in de late uurtjes. Als de uitnodiging voor een bal van de prins, gespeeld door Juan Gerlo, binnenkomt,  gaat ze in een mooie jurk naar het bal waar ze bij het verlaten van het bal, vast blijft zitten op de trap met haar schoen.

Stéphania en Nienke 68

Nienke heeft een stem die zich aan alle rollen aanpast waarbij ze schijnbaar moeiteloos alles aan kan. Schijnbaar, wat Nienke sluit niets uit en dat is vanaf moment één duidelijk. De kaartjes van haar voorstelling zijn tot in de puntjes verzorgd, de placering is geheel vastgesteld en alle voorbereidingen zijn tot in detail doorgevoerd en dat geldt ook voor haar voorstelling waarbij ze begeleid wordt door een orkest.

Nienke haar voorstelling is geheel gezongen waarbij ze verschillende stijlen combineert met diverse talen zoals Duits, Italiaans, Nederlands en Engels. Daarmee etaleert zij meteen haar grote veelzijdigheid. Met een choreografie op muziek van Prince en het gebruik van een smartphone geeft ze een eigentijdse draai aan het verhaal van het sprookje waarbij ze muziek onder andere uit musicals, opera’s en popmuziek gebruikte. Het verhaal van Cinderella van Nienke gaat echter verder dan ze leefden nog lang en gelukkig. Cinderella krijgt een gezin en haar man gaat elke dag naar zijn werk waarbij de liefde tussen Cinderella en haar man verflauwt en hij haar bedriegt met een andere vrouw. Waar haar kinderen, gespeeld door Eva Dekker en Bas van Egmond, eerst in één gezin opgroeiden worden haar kinderen ineens bij twee families opgevoed waarbij het sprookje van Cinderella een hele andere wending krijgt.

Stéphania en Nienke 90

Nienke Latten heeft in meerdere voorstellingen laten zien en horen dat ze beschikt over een uitzonderlijk talent dat ze zichtbaar koestert en doseert. De wijze waarmee ze doelgericht met haar talent bezig is om een voorstelling te maken, getuigt van professionaliteit die in haar voorstelling Cinderella terug is te vinden en daarmee valt eigenlijk alles op zijn plaats in deze afstudeervoorstelling.

Voor de fotoreportage klikt u hier.