Vallen buiten de bladeren al van de bomen, binnen in het Chassé theater in Breda staat de Sprookjesboom nog vol in bloei. Na een periode vast in het Eftelingtheater te hebben gestaan, gaat de musical nu het hele land door. En dat werd gisteren feestelijk gevierd met de première.

Het verhaal is dus al bekend, wat ook blijkt uit de kinderen in de zaal die tot op de dialogen alles kunnen meezingen, -dansen, -praten.

Het wonderlijke muziekfeest houdt ook dit jaar de sprookjesbosbewoners behoorlijk bezig. Iedereen heeft een instrument en is druk aan het oefenen. Geitje Benjamin (Amy Galatá) kan echter geen instrument vinden. Op zijn zoektocht komt hij de muziekjuffrouw (Käthe Staallekker) tegen die samen met haar muziekkinderklas verdwaald is in het bos.
We zien hoe de heks (Janneke Iking) nog roet in het eten gooit door alle instrumenten ‘vals’ te toveren. Zal de wolf (Thijs van Empel) nu nog wel zijn André Rieu-optreden kunnen uitvoeren? Langnek (Niels van der Gaarden) ziet het als organisator niet meer zitten. Komt het in orde met het muziekfeest? Vindt Geitje Benjamin zijn instrument? Alle elementen van een sprookje zijn aanwezig voor een mooi, spannend, grappig avontuur.

0002

De voorstelling is uitstekend opgebouwd voor jong publiek. Bewonderenswaardig hoe de cast de focus houdt ondanks het rumoer in de zaal. De momenten dat de aanwezige kinderen worden betrokken in het verhaal zijn erg leuk en subliem hoe men de kinderen weer op hun plek terug weet te krijgen. De vaste kindercast (Lieke van den Akker, Ainara Aladhami, Charlotte Boudry, Bryan Buckens, Laura van Bussel, Britta Caris, Marit Cobben, Isabel Diaferia, Mandy de Lee, Suus Luyken, June Mons, Maylin van Putten, Floris Vaarhorst, Morris Vugts, Skip Wevers en Judith van der Wijst) zijn stuk voor stuk (figuurlijk) om op te eten. Aangevuld met tien nieuwe kinderen die voor één dag mee mogen spelen in de musical.

0003

Dat de kinderen uit het publiek de figuren geloofwaardig vinden (en dus niet zozeer de spelers zien) blijkt uit een momentje na afloop als een jongetje van drie/vier jaar wat schuchter op Thijs (de draak) afloopt, licht in de rug geduwd door zijn moeder. ‘Groot fan’ zegt ze nog met een knipoog. Een foto, een praatje (met drakenstem) en het jochie gaat even later met rode koontjes op de wangen weer het podium af. Waarschijnlijk stuiterend naar huis en dan naar bed, dromen over de avonturen van de Sprookjesbosbewoners.

0004

Sprookjesboom de musical is tot en met maart 2016 in diverse theaters.
Kijk voor meer info op efteling.com/sprookjesboom

Verslag: Mariska Steenbergen
Foto’s: Eveline Bogers