In M-Lab is het nu tijd voor de laatste show van Codarts die binnen een mum van tijd alle avonden was uitverkocht: “Spring Awakening”. Na de voorstellingen “The Rocky Horrow Show” en “Hemels Vallen” was het nu de beurt aan de derde groep om deze schitterende musical weer even thuis te brengen in M-Lab. 

De musical Spring Awakening is gebaseerd op het toneelstuk Voorjaarsontwaken uit 1891 van Frank Wedekind (ondertitel ‘Een Kindertragedie’). Het overkoepelende thema is ontluikende seksualiteit en hoe die in botsing komt met de burgerlijke seksuele moraal. Toen bedoeld als aanklacht tegen de maatschappij die haar jongvolwassenen in het ongewisse liet over essentiële feiten en ervaringen van het leven. Het pure verlangen om te ontdekken, mee te maken, grenzen over te gaan en zelf te kunnen kiezen. Maar wat gebeurt er als de omgeving, het systeem en volwassenen geen veilig vangnet kunnen bieden…

Spring Awakening Codarts 8

Een eigenzinnige voorstelling waarin de grenzen en mogelijkheden van muziektheater en musical worden opgezocht. Waarin Stravinsky’s Le Sacre du Printemps een belangrijke rol speelt met een ode aan Pina Bausch en haar voorstelling op die muziek.

De cast bestond uit: Alexander Brouwer, Fleur Alders, Jochem Smit, Lisse Knaapen, Marlijn van Dijk, Carola Arons, Pieter Loef, Sara van der Wal, Thomas Kuipers, Vera de Koster, Danique van Dalen, Keoni Blockx, Sanne Elon Vrij en Martijn Noort.

M-Lab was het toneel van de eerste uitvoering “Spring Awakening” die van 10 maart tot en met 3 april 2012 in een regie van Paul Eenens werd gebracht. Deze musical was al eerder in 18 landen te zien. Deze musical moet vol gas gespeeld worden met een live band. De studenten moeten in sommige gevallen persoonlijke grenzen  overschrijden tijdens diverse heftige momenten in het stuk. De muziek is absoluut meesterlijk en vocaal staan deze studenten garant voor kwaliteit, zowel solo als met de ensemblestukken.

Spring Awakening Codarts 10

Als toeschouwer voel je wat er aan de hand is onder deze jongeren maar door hun spel voel je als het ware hun onmacht en gevoelens voor elkaar die ze zelf niet kunnen verklaren, de innerlijke strijd en de wil om grenzen te overschrijden en de wereld te ontdekken. Door de gebeurtenissen en de reactie van de ouderen voel je de innerlijke strijd en de strijd die plaatsvindt tussen de ouderen en hun kinderen maar ook de onmacht van de ouders hoe om te gaan met de gevoelens van hun kinderen. Door de minimalistische opzet van het decor staan al die emoties en gevoelens centraal in deze versie van Spring Awakening.

Het decor en kleding zijn eenvoudig in opzet en met de accenten die er zijn past het perfect in het stuk waarbij gekozen is voor Tl-licht en overhead projectoren waarmee scenes speciaal werden uitgelicht. De projectoren worden ook gebruikt om boodschappen of teksten op de wanden te projecteren.

De live-band zit deels op de balustrade en deels op het toneel waarbij muzikaal leider Jeroen Sleyfer met zijn vleugel in het decor zat.

Spring Awakening Codarts 68

Spring Awakening is een intens en mooi stuk waarbij alles op zijn plaats lijkt te vallen met het verhaal, de plots, de muziek en de emoties die door het theater lijken te schieten.

Regie: Anouk Beugels
Muzikale leiding: Jeroen Sleyfer
Vocal coaching: Laura de Bekker
Choreografie: Pim Veulings
Vertaling: Daniël Cohen

Spring Awakening wordt gespeeld tot en met morgen maar alle voorstellingen zijn geheel uitverkocht.

Klik hier voor de fotoreportage.