Jongelui in hun puberteit, worstelend met hun emoties, toekomstbeeld en seksualiteit. Hoe belangrijk zijn de vriendschappen, hoe invloedrijk de eerste verliefde gevoelens, hoe gaan zij om met de druk van hun ouders, hun school, het geloof en de gemeenschap waarin zij leven? Hoe serieus worden zij zelf genomen in hun acties en beslissingen? Thema’s die tot op de dag van vandaag spelen bij de jeugd. Ondanks dat Spring Awakening afspeelt omstreeks 1890 blijven dit soort thema’s actueel.

Op maandag 14 maart jongstleden ging een volledig nieuwe productie van Spring Awakening in première in de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch. In een bomvolle zaal werd deze controversiële musical door Richter Theaterproducties ten tonele gebracht. De van oorsprong Amerikaanse musical is gebaseerd op het toneelstuk ‘Frühlings Erwachen’, in 1891 geschreven door de Duitser Frank Wedekind en in deze productie vertaald door Daniël Cohen. Destijds was dit toneelstuk behoorlijk controversieel wegens de thema’s, waarbij dieper wordt ingegaan op o.a. kindermishandeling, homoseksualiteit en abortus; in die tijd mocht daar eigenlijk helemaal niet over gesproken worden, want “wat zouden de buren/familieleden/collega’s/mede-kerkgangers hierover zeggen?”.

Spring Awakening Premiere 10

Het theatergezelschap van Richter weet deze thema’s probleemloos tentoon te spreiden en legt hierin veel gevoel. Je wordt als het ware meegezogen in het verhaal, waarin eenieder op één of meerdere vlakken herkenningspunten aantreft uit zijn/haar eigen leven; hierdoor grijpt het verhaal je volledig. Het is echter niet enkel kommer en kwel, er zit ook een behoorlijke portie humor in dit stuk, niet alleen qua gezichtsuitdrukkingen, maar ook in gesproken teksten en de (Duitse) namen die een rol spelen in deze musical. Regelmatig hoorde je dan ook gegrinnik of een volle lach uit de zaal opklinken.

Spring Awakening Premiere 20

Kortom: een heerlijk en herkenbaar verhaal met prima kwaliteit zang en oprecht spel. Speciale complimenten aan het combo wat boven het toneel een eigen ‘afdeling’ inneemt. Hierdoor heeft het combo een prima inzicht in de fase van het spel en kan hierdoor ad hoc inspelen op de gebeurtenissen die hieronder plaatsvinden. Ondanks dat de thema’s heden ten dage nog steeds spelen, en het stuk qua tekst is gemoderniseerd naar de termen van nu, voel je toch een stukje nostalgie door de kledij waarin eenieder is gestoken; het is een totaalbeeld wat de tijd van toen oproept zonder ouderwets te zijn!

Deze musical zorgde op Broadway voor een ware revolutie en won alle belangrijke prijzen zoals 8 Tony awards, 3 Drama Desk awards, 2 Drama League awards, 1 Theatre World award en een Grammy award voor het album van de voorstelling. De show heeft in alle 18 landen waar hij al te zien was de grenzen van het musicalgenre verlegd. Ook nieuwsgierig geworden? Bestel dan snel je kaarten, want de voorstellingen lopen voorlopig tot en met 17 maart 2016!

Spring Awakening Premiere 26

De teaser. klik hier.

Tickets: klik hier  

Verhaal en liedteksten: Steven Sater
Muziek: Duncan Sheik
Gebaseerd op: Frühlings Erwachen van Frank Wedekind
Nederlandse vertaling: Daniël Cohen
Regie: Regina van Gemert, Pascal Muller
Spel: Robin Reitsma, Lucía Talamoni, Albert-Jan Verhees, Esmé Theeuwis, Elise van Wanrooij, Dennis Spanjers e.a.

Klik hier voor de foto’s.

Verslag en foto’s: Monique Picocrie