Bij het binnentreden in de foyer van de Nekkerhal wordt duidelijk hoe groot deze musical is opgezet. Het theater kan 2000 gasten herbergen en de foyer is daar zeker geschikt voor gemaakt met een soort van foodcourt waar van alles te krijgen zal zijn. In theater aangekomen staat daar de grote tribune al te wachten op de pers. Met 2000 personen is dit al een gevaarte. Als je dan bedenkt dat deze tribune zal bewegen over 150 meter en de decorstukken, acht in totaal, bewegen ook autonoom door de zaal, is het duidelijk dat hier sprake is van een immens project.

Het verhaal speelt zich af in de eerste wereldoorlog, een van de grootste oorlogen die in België is uitgevochten. Diverse legers voerden een harde strijd in deze oorlog waar miljoenen mensen om kwamen.

De producent, Studio 100, heeft uitgepakt. Na het succes van de grote musical Daens heeft men nu gekozen voor een mix van de modernste techniek, indrukwekkende muziek en een historisch verhaal dat zich exact 100 jaar geleden heeft afgespeeld. Tijdens de open repetitie kregen wij de proloog en de eerste twee scenes te zien. 

14-18 open repetitie-43

De creatives Frank van Lacke (regie en script), Dirk Brossé (muziek) en Allard Blom (script en liedteksten) staan garant voor indrukwekkend theater zoals ze al eerder bewezen hebben en het is verwonderlijk dat producties zoals bijvoorbeeld Ben X niet in Nederland worden gespeeld. Deze musical kan niet reizen en staat vast in Mechelen. 

De techniek en cast gaan in deze productie hand in hand waarbij er opmerkelijk veel aandacht is voor de veiligheid. De decors bewegen zich over het hele toneel en het is dan ook uitermate belangrijk dat iedereen zijn eigen route kent aangezien de technici daar op rekenen.

14-18 open repetitie-18

Het verhaal gaat over de Belgische soldaten en boezemvrienden Jan, zijn jonge broer Kamiel, zijn bloedvriend Fons en macho avant la lettre Albert. Iedereen dacht dat de eerste wereldoorlog kort zou duren maar niets bleek minder waar. De oorlog speelt zich hoofdzakelijk af in de loopgraven en was moorddadig en meedogenloos.

14-18 open repetitie-20

Jan, die inmiddels vader is geworden, wil persé zijn zoon en zijn vrouw Anna zien. Albert verlangt naar zijn liefjes, Kamiel –doodsbang voor elke vorm van geweld- zoekt wanhopig een manier om aan de situatie te ontsnappen en Fons heeft inmiddels zijn oog laten vallen op de knappe verpleegster Celine. Wat volgt is een heroïsche strijd om te overleven. Een ultiem gevecht tegen het waanzinnige geweld en tegen het oorlogsapparaat. Met als voornaamste wapen humor, hoop en bovenal: liefde en onvoorwaardelijke vriendschap.

14-18 open repetitie-26

Op 20 april gaat deze productie in première en er zijn inmiddels al meer dan 100.000 kaarten verkocht. Goed voor 50 uitverkochte voorstellingen. De voorstelling duurt 100 minuten en heeft geen pauze. De preview was veelbelovend. 

Meer informatie over dit spektakel vind je hier.

De uitgebreide fotoreportage vind je hier.

Lees ook: 
De musical 14-18, the making of… de orkestband!

Meer musicalnieuws? Like ons op Facebook en wij houden je op de hoogte.