De speciale Toonderjaartram maakte vanmorgen zijn eerste ritje door Amsterdam en dat was een groot feest voor de castleden van de Bommelmusical De Nieuwe IJstijd. De tram is een eerbetoon aan Marten Toonder, de geestelijk vader van onder andere Ollie B. Bommel en Tom Poes. Dit jaar zou de striptekenaar en schrijver honderd jaar geworden zijn en dit jubileum gaat niet onopgemerkt voorbij: 2012 is zelfs uitgeroepen tot Toonderjaar.

De tram kwam vanmorgen met Ollie B. Bommel (Ruben Kuppens), Tom Poes (Suzan Seegers) en Wal Rus (Yoran de Bont) aan op het Azartplein, in Amsterdam. De buitenkant van de tram is versierd met ontzettend mooie tekeningen van de stripfiguren uit de Bommelverhalen. Tijdens de eerste rit door onze hoofdstad genieten de acteurs van de aandacht die zij krijgen en ondertussen hebben wij ze wat vragen gesteld.

“Ik had nooit verwacht dat ik nog met mijn hoofd op een tram zou staan. Is het niet met mijn eigen hoofd, dan wel als Ollie B. Bommel”, aldus Ruben die super trots is op de tram. “De tekeningen op de tram zijn zo leuk. We hebben er net drie rondjes omheen gelopen, omdat je elke keer weer iets anders ziet.”

Sinds kort speelt Ruben Kuppens, student van het vierde jaar van de Frank Sanders Akademie voor musicaltheater, de rol van Ollie B. Bommel in De Nieuwe IJstijd. Hij heeft de rol van Roberto de Groot overgenomen: “Het is heel erg tof om deze rol te spelen. Het is een enorme kans voor mij om dit nu te mogen doen. Ik ben nog net in het staartje van de tour erbij gekomen. Ook de onthulling van deze speciale tram is gewoon heel erg leuk om mee te maken.”

Na zijn klasgenoten Joey Ferre (Saturday Night Fever), Wesley de Ridder (De Gebroeders Leeuwenhart) en Marie-Louise Nelemans (Nijntje) is Ruben de vierde leerling uit de klas die nu een hoofdrol speelt. “Dat is heel erg bijzonder. Dat weet je niet van tevoren als je aan zo’n opleiding begint en als je er dan nu in het vierde jaar achterkomt dat vier mensen van de acht een hoofdrol spelen, uit één klas… dan moeten we toch iets goeds hebben gedaan. Ik ben bij De Nieuwe IJstijd terecht gekomen doordat een lerares van school mijn naam had getipt bij de productie van De Nieuwe IJstijd. Zij hebben mij toen opgebeld en ik ben daar heen gegaan voor een gesprek. Ik heb vervolgens auditie gedaan en ben aangenomen.”

Suzan Seegers vindt de Toonderjaartram vooral geweldig: “Ik kwam aanlopen en ik dacht echt dit is volgens mij wel heel erg leuk. De tram stond klaar en dan zie je al die tekeningen. Ze hebben die tekeningen een beetje opgepimpt, alsof het graffiti is; een beetje van nu. En dan staat toch je eigen figuurtje erop en dan ga je er zo naast staan en dat is toch wel heel erg leuk. Ook de reacties van de mensen die de tram zien, zijn erg leuk. Staan ze daar met nietsvermoedende slaaphoofdjes als in ene die tram voorbij rijdt en ons erin zien staan: er verschijnt meteen een grote smile op hun gezicht. Helemaal leuk!”

012

In haar witte Tom Poes pakje ziet Suzan er heel erg lief uit: “Het is ook heel leuk om Tom Poes te spelen. Het is een heel leuk figuurtje. Ik moest wel even zoeken naar de goede balans tussen stripfiguur en “echt persoon”. Een stripfiguur is toch anders dan een ander karakter. Dat vond ik heel leuk om te ontdekken. Het is ook heel leuk om dat met z’n drieën uit te zoeken. We staan twee keer vijfenveertig minuten aan één stuk door op de planken en je hebt eigenlijk geen tijd om adem te halen. Het gaat gewoon door.”

Maar is Tom Poes nou een jongetje of een meisje? “Ja, eigenlijk is het een jongetje, maar ik ben een vrouw. Eigenlijk is Tom Poes androgeen (niet duidelijk te zien of het nu een jongetje of meisje is). Mijn sjaal is bijvoorbeeld heel lang, zodat je niet ziet of ik een jongetje of meisje ben. En mijn borsten zijn helemaal platgedrukt, waardoor je deze ook niet echt ziet. Het hangt er een beetje tussenin. Alleen heb ik wel echt een vrouwenstem, maar dit verandert als ik het podium op stap als Tom Poes. Eigenlijk is de naam ook androgeen: Tom is mannelijk en Poes is vrouwelijk.”

Dat Ruben erbij kwam vond zij eigenlijk alleen maar prettig: “Ruben doet het zo geweldig goed! Hij heeft 2,5 week in de kleedkamer meegekeken hoe wij met elkaar omgingen. Toen Roberto weg was, is hij daar zo tussen gegleden. We zijn gewoon verder gegaan en hebben gerepeteerd. Het leuke is dat de scènes dan toch veranderen, maar ik vond het wel erg fijn om een nieuwe ingang te krijgen: een frisse wind. Ruben is gewoon goed.”

Ook Yoran de Bont is onder de indruk van de tram: “Het is cool om met je eigen karakter op de foto te gaan.” Voor deze speciale gelegenheid heeft hij het kostuum aangetrokken van kapitein Wal Rus, maar in De Nieuwe IJstijd speelt hij nog drie andere rollen: Professor Sickbock, Wammes Waggel en Piloot. “Het is niet echt moeilijk om meerdere rollen te spelen, want je speelt typetjes en dan hoef je niet zo heel diep op de inhoud in te gaan. Als je één rol speelt dan moet je die helemaal uitdiepen en bij mij kan alles een beetje op de oppervlakte blijven. Dat is op de één of andere manier makkelijker.”

Als Yoran moet kiezen tussen de rollen, dan kan hij dat niet: “Wal Rus is gewoon leuk omdat ik alles kan doen wat ik wil en het maakt echt niet uit als ik iets anders zeg. Ik ben helemaal vrij. Maar daarnaast speel ik ook de echte bad guy en dat is ook wel heel erg leuk. Dan zie je dat de kinderen helemaal bang worden en het volgende moment liggen ze weer in een deuk als ik opkom als eend. De interactie met kinderen is heel leuk. Als ik opkom als Sickbock en een eng nummer begin te zingen dan kruipen die kinderen helemaal in hun ouders. Maar drie minuten later ben ik weer Wal Rus en dan zie je al die kinderen lachen en klappen. Soms staan ze zelfs op om mee te dansen. Je ziet zoveel verschillende reacties; het is heel erg enthousiast publiek.”

028

De hoofdrolspelers zijn alledrie niet echt opgegroeid met de strips van Marten Toonder, maar wel hebben ze allemaal de film: Als Je Begrijpt Wat ik Bedoel gezien. “Mijn oppastante had die videoband van Ollie B. Bommel. Die heb ik vroeger wel gezien”, vertelt Ruben. “Bij de film heb ik zitten huilen! Ik hoor Ollie B. Bommel nog zeggen: Zwelgje. Dan had ik echt tranen. Ik heb hem laatst nog bekeken, maar nu is het toch anders. Die film was echt jeugdsentiment”, aldus Suzan.

Wil jij zelf een ritje maken in de Toonderjaartram? Dat kan! Vanaf morgen, 14 april, rijdt de tram op verschillende trajecten door de binnenstad van Amsterdam. Daarnaast draait de Bommelmusical De Nieuwe IJstijd van 1 tot en met 3 mei in het DeLaMar Theater.

Voor meer informatie over het Toonderjaar kun je kijken op: www.toonderjaar.nl

De fotoreportage vindt u hier.

Tekst: Samantha de Ridder

Foto’s Sybrecht Romkes