In een tijd waar een veel gehoorde opmerking binnen theaterland is dat ‘alles maar in re-run gaat en herhaald wordt’ komt Cook a Dream en RTL entertainment met een geheel nieuwe vorm van musical. Onder regie van Jos Thie heeft een team van creatives ‘Soof de musical’ gecreëerd.

Soof kennen we dan al wel van o.a. de tv-serie waarin Lies Visschedijk vorm geeft aan een chaotische doch ambitieuze kok, die haar eigen restaurant op zet terwijl exen, (schoon-) moeders, nieuwe liefdes en haar kinderen voor behoorlijk wat afleiding zorgen.

In de musical speelt Maike Boerdam Soof. In de voorstelling beleef je de chaos binnen haar leven maar je stapt ook letterlijk in haar keuken. De keuken is een draaiend geheel op het podium en daar wordt gedurende de voorstelling gedronken, gepraat, gehuild, gekookt en geprutst. Want we weten allemaal, het leven ís nou eenmaal niet altijd even makkelijk. Zeker niet als je veertig bent. En druk. En niet perfect. Soof de Musical viert de onvolmaaktheid van het leven met liefde, muziek en humor.

De tekst is van Roos Schlikker en Erris van Ginkel, de muziek van Peter Slager en Ed Struijlaart. Van die laatsten is bij sommige nummers duidelijk de Blof invloed te horen. Ook Claudia de Breij waagde zich aan een lied. Het prachtige ‘Deze armen’ gezongen door Soof iss het moment in de show dat je raakt.

Eerlijk is eerlijk, het verhaal doet wat bouquetreeks-achtig aan. Het platte dieptepunt is wel het nummer ‘ A blowjob a day’ maar dusdanig komisch gebracht dat het publiek er volledig in mee ging. Charlene Sancho (Mildred) is een verrassende verschijning binnen het stuk en speelt fris en met de juiste komische noot. Haar chemie met ‘de Pool’ Andrej (Milan van Weelden) is schattig maar voor het verhaal niet echt nodig. En dat is dan eigenlijk ons enige kritische punt; er zijn zoveel ‘bijrollen’ die afleiden van het verhaal van Soof. Het feit dat Kasper (Noel van Santen) vreemd gaat met Leontien van Moorsel doet ons afvragen, waarom Leontien? Ook de tweeling Dies en Lena, heeft eigenlijk geen verhaallijn, op het creëren van het familieoptreden op de vrijdagmiddagafsluiting na. Echter hun opening van de tweede akte is dan weer erg leuk en energievol, zodat het ons eigenlijk weer niets uitmaakt dat hun verhaallijn wat dun is.

Er zijn 6 tweelingen die spelen en de première-eer was aan Robi de Zwart en Steef van Wijk. Naast de tweeling heeft Soof ook de tienerdochter Sacha (Julia Nauta) die de zaal rockend op zijn kop zet. En wat is het heerlijk om Winston Post (aka de buurman van K3) weer in zo’n productie te zien. Je zou toch haast vergeten dat hij een prachtige stem heeft die in het nummer ‘Voorwaarts’ ook goed uit de verf komt. Eigenlijk kan van iedereen gezegd worden dat het spel en de zang zeker dik in orde waren. Het verhaal is echter een kwestie van smaak, om maar even in de kooktermen te blijven.

De belofte dat het publiek mee eet is niet volledig ingelost. Slechts de VIP-mensen kregen tijdens de voorstelling een hapje tussendoor. In de pauze mocht echter iedereen genieten van een echte Soofwrap en na afloop was er oma’s appeltaart. Dus daar wordt het dan weer ‘goed gemaakt’.

‘Soof de musical’ heeft behoorlijk wat verrassende ingrediënten om dit vernieuwende theaterconcept tot een succes te maken. Een ontspannen avondje uit, humor en goede liedjes, en een hapje op de koop toe.

Soof toert door Nederland tot april 2019. Kijk voor de volledige speellijst op www.soofdemusical.nl

Klik hier voor de fotoreportage

Lees ook:
Hoofdbrekens bij Soof de musical
Leontien van Moorsel in Soof de musical

Verslag: Mariska Steenbergen

Foto’s: Wilma van der Werf