De musical Soldaat van Oranje wordt binnenkort geëerd met een monument in Katwijk. In de Theaterhangaar, de locatie waar de voorstelling al bijna zevenenhalf jaar te zien is, wordt op maandag 30 maart een grote driedimensionale transparante V onthuld. In deze V worden talloze historische voorwerpen tentoongesteld die voor bezoekers symbool staan voor hun herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, maakte de producent dinsdag bekend.

De V is ruim zeven jaar geleden, toen de voorstelling van start ging, gekozen als beeldmerk voor de productie. Het is het symbool dat de Britse premier Winston Churchill in de Tweede Wereldoorlog gebruikte als overwinningsteken. Erik Hazelhoff Roelfzema, over wie de musical vertelt, vertrok tijdens de oorlog naar Londen. Daar werkte hij zich op tot piloot voor de RAF en rechterhand van koningin Wilhelmina.

Soldaat van Oranje is de grootste theaterhit uit de Nederlandse geschiedenis. De voorstelling, die voorlopig is verlengd tot en met september 2018, trekt doorlopend volle zalen. Er is nog nooit een theaterproductie in Nederland geweest die deze looptijd heeft gehaald. Meer dan 2,5 miljoen mensen zagen het stuk al.

Theo Martijn Wever en Alex van Bergen delen de rol van Erik Hazelhoff Roelfzema. Debbie Korper en Wivineke van Groningen zijn onlangs teruggekeerd bij de productie en delen de rol van koningin Wilhelmina. Andere acteurs, zoals Marcel Harteveld en Flen Huisman, blijven de komende maanden in de voorstelling spelen.

RTL Boulevard / ANP