2,5 jaar geleden toen Soldaat van Oranje het 5-jarig jubileum vierde werd er een oproep gedaan om voorwerpen met een persoonlijk verhaal over de tweede wereldoorlog te doneren. Hier werd op geantwoord met heel veel krachtige, ontroerende en vooral indrukwekkende persoonlijke verhalen. Want ondanks dat Soldaat van Oranje het persoonlijke verhaal van Erik Hazelhof vertelt, gaat het over ons allemaal. De tweede wereldoorlog heeft ons allemaal in meer of mindere mate gevormd. En tot je in zo’n situatie belandt, weet je niet hoe je zelf zou reageren. En laten we er vooral samen voor zorgen dat we nooit in een vergelijkbare situatie terecht komen.

Vandaag werd het 7,5 jarig jubileum van deze bijzondere productie gevierd en een prachtig monument onthuld. En wel in het bijzijn van een bijzonder publiek waaronder de Engelandvaarder Eddy Jonker. Maar ook de donateurs van de voorwerpen in het monument en hun families waren aanwezig. Dit maakte de voorstelling nog indrukwekkender. In de doodstille zaal voelde je hoe het spel en de muziek een weg vonden naar herinneringen en de harten van 1100 mensen in de zaal. Ja soldaat van Oranje heeft een prachtig en uniek decor dat enorm indrukwekkend is en veel mogelijkheden brengt. Maar het is het sterke verhaal dat zo dichtbij komt dat de ware kracht is van deze productie.

musical soldaat van oranje

Eiso Bergma ontwierp een prachtig V-monument. De V die het beeldmerk van de musical is, maar voor zoveel meer staat: Victorie, Vriendschap, Vrede, Vijand, Verraad, Verliefd, Verzet, Vrijheid, Vlucht, Veiligheid en voor zoveel meer. Dit monument werd door Rob Snoek secuur gevuld met de persoonlijke voorwerpen die zijn gedoneerd. Maar niet voordat Huib Schippers al deze voorwerpen gefotografeerd had. Deze foto’s zijn nu te bewonderen in een digitale zuil op: www.v-monument.nl

Het monument zal vanaf vandaag tot de nog onbekende laatste voorstelling van Soldaat van Oranje in de foyer van de TheaterHangaar in Katwijk blijven staan. Hierna zal hij een definitieve plek krijgen in de gemeente Katwijk. Een kunstwerk dat ons zal helpen de verhalen te blijven delen.

Anne-Rose Mater-Bantzinger schreef alle verhalen uit waardoor samen met de foto’s een prachtig document is ontstaan.

Zo vind je hier het verhaal van Corrie de Moel die een babytruitje doneerde dat haar moeder, vanwege de schaarste, maakte van een onderbroek van haar opa. Of het pakje sigaretten dat Anne-Rose Mater-Bantzinger doneerde. Dit pakje werd door de Royal Air Force de nacht voor koninginnedag gedropt en droeg de tekst: “Nederland zal herrijzen” en “Oranje zal Overwinnen!”. Of de verlovingsringen van haar ouders die Astrid van den Hoogenhoff doneerde. ‘Ze staan symbool voor de liefde tussen twee vijanden.’ Haar Duitse moeder en Nederlandse vader verloofden zich op 9 april 1944 en de liefde overwon de protesten van de familie over deze verboden liefde.

“De oorlog, het lijkt zo lang geleden.
De herinneringen, ze zijn er nog.
De verhalen, we blijven ze vertellen.”

Soldaat van Oranje

Soldaat van Oranje – De Musical is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van één van de
grootste verzetsstrijders uit onze vaderlandse geschiedenis: Erik Hazelhoff Roelfzema. Aan het begin van de oorlog ontsnapt Erik naar Engeland van waaruit hij zendapparatuur naar Nederland smokkelt en als piloot betrokken is bij bombardementen op Duitsland. Hij wordt adjudant van Koningin Wilhelmina en ontvangt voor zijn verzetswerk al tijdens de oorlog de Militaire Willemsorde, de hoogste Koninklijke onderscheiding.

Meer informatie en tickets: www.soldaatvanoranje.nl

Klik hier voor onze uitgebreide fotoreportage

Verslag: Lisa Jansen
Foto’s: Peggy de Haan
Video: Rob de Haan