Op 30 oktober 2010 ontstond er een nieuw begrip in Nederland: spektakeltheater… Soldaat van Oranje de musical ging die dag onder toeziend oog van toenmalig Koningin Beatrix, en prinses Irene, in première. De musical wordt opgevoerd in een tot theater omgebouwde vliegtuighangar. De Theater Hangaar staat op voormalig militair vliegveld Valkenburg in Katwijk en vormt een toepasselijke historische plek. Een draaiende zaal brengt het publiek langs verschillende decors waaronder een gesimuleerde zee en een levensechte Dakota. Een ongekend spektakel, nooit eerder vertoond in Nederland.

Vanaf december 2013, toen de 1095ste voorstelling werd gespeeld versloeg SvO daarmee de musical The Phantom of the Opera, die had 1094 voorstellingen en sindsdien is het de langstlopende theaterproductie ooit in Nederland.

Omdat ’Soldaat’ al zolang draait en een bijzonder en belangrijk verhaal blijft vertellen over de Nederlandse geschiedenis, heeft de producent Fred Boot al eerder een Ridderorde ontvangen. Dat de musical nog steeds leeft bij de koninklijke familie bewees het bezoek aan de jubileumvoorstelling door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet en Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven en Zijner Koninklijke hoogheden prins Floris en Pieter Christiaan van Oranje.
Afgelopen zondag 30 april 2023 werd er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het geschiedenisboek van Soldaat van Oranje de musical want het 12 en een half jarig jubileum werd uitgebreid gevierd in aanwezigheid van (bijna) alle castleden uit de afgelopen 12 jaar. Vanwege het megasucces ontving Alex Mulder, investeerder van het eerste uur, de musicalaward ‘Allerbeste Musical Allertijden’ uit handen van producent Fred Boot. Fred eindigde zijn welkomspeech met de woorden: ‘En nu gaan we lekker nog een keer Soldaat kijken’. Aan Alexander Schuitema de eer om Erik Hazelhoff te mogen spelen.

Het verhaal

Erik Hazelhoff Roelfzema schreef zijn verhaal op in het in 1970 verschenen boek Het hol van de ratelslang, een jaar later nog eens uitgegeven onder de titel Soldaat van Oranje. De musical brengt het waargebeurde verhaal in een theatersetting.

Als de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen, heeft de Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema met zijn vrienden een onbezorgd studentenleven. De dan ongeveer 23-jarige jongens realiseren zich als donderslag bij heldere hemel dat niets meer hetzelfde is. Vriendschap en liefde zijn niet langer vanzelfsprekend. De oorlog zet alles op zijn kop, alle verhoudingen staan op scherp. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken…: Ga je vechten voor Vrijheid, Volk, Vaderland? Steek je je kop in het zand en studeer je door? Of kies je doelbewust voor de vijand?

In de eerste cast speelde Matteo van der Grijn de eerste Erik. Matteo stond vooral bekend als acteur en dat was ook precies wat de regisseur Theu Boermans voor ogen had. De nadruk op in eerste instantie het spel en dan volgt de muziek (Tom Harriman) en de bijhorend liedteksten (Pamela Philips Oland en Frans van Deursen). Edwin de Vries schreef het script en deze combi bleek een ongekende succesformule.

Inmiddels zijn we bij cast 23, 16 Eriks verder, sommige (zoals onlangs Jonathan Demoor) komen nog een keer terug, anderen (Sebas Berman bijvoorbeeld) zien we wat korter op het toneel. De oranje loper vooraf was gevuld met oud-castleden maar ook met familie van de echte Erik Hazelhoff. We zagen verschillende ‘Antons’ voorbijkomen en de ‘Wilhelmina’s’ waren ook goed vertegenwoordigt. Grote afwezige was Matteo zelf, maar andere Eriks als Jord Knotter, Dorian Bindels, Alex Bergen waren wel van de partij.  

Na afloop van wederom een geweldige voorstelling, en het welverdiende slotapplaus maande Alexander het publiek weer te gaan zitten. Milan Sekeris (de alternate Erik van dit moment) verscheen ten tonele en met hem erbij werd (opnieuw) het ‘Als wij niets doen’ nummer ingezet. Als een flashmob-achtige opzet stonden een voor een alle oud-castleden op om en vielen de cast op het toneel bij. Een groot deel vervoegde zich ook bij de cast, anderen bleven in de zaal. Wat een prachtig kippenvel moment! Twaalf en een half jaar Soldaat van Oranje als collectief ensemble. Er heeft menig traan gevloeid…

Na afloop werd er met alle aanwezige castleden ook nog een V-foto gemaakt, iets dat traditiegetrouw bij elke nieuwe cast-aanvang gemaakt wordt.

Daarna was het tijd om herinneringen op te halen. Zo door alle gesprekken heen lopend besef je nogmaals de grootheid van dit Nederlands fenomeen. Een trots gevoel neemt over en we weten het en blijven het roepen: hier wordt wereldgeschiedenis geschreven…
Laten we dit cultuurkunstwerk blijven omarmen en als jij die ene bent die nog nooit is geweest, ga! En als je al vaker bent geweest, ga nog een keer! Neem je oma, je eerste date, je kinderen mee en zorg dat de geschiedenis wordt doorverteld… opdat we nooit vergeten!

Bestel die tickets op www.soldaatvanoranje.nl 

Mariska Steenbergen