Vanuit het thema Vrijheid geef je door organiseert Soldaat van Oranje – De Musical, in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, een voorstelling exclusief voor scholen. Deze vindt plaats op Herdenkingsdag, vrijdag 4 mei, om 14.00 uur op voormalig vliegveld Valkenburg bij Leiden. De voorstelling zet jongeren aan om in dialoog te gaan over oorlog, vrijheid en het maken van keuzes.

Eerder dit jaar werd het startsein gegeven voor een educatieproject met een tentoonstelling, lessuggesties en een speciaal aanbod van 15 euro per ticket exclusief voor het voortgezet onderwijs. Op 11 april werd de eerste scholenvoorstelling voor een uitverkochte zaal met scholieren gespeeld. Het educatieproject is tot stand gekomen vanuit de wens van Erik Hazelhoff Roelfzema om de collectieve herinnering aan de oorlogsperiode levend te houden.

Onderzoek ‘Jongeren en oorlog herdenken’

In november 2011 is het onderzoeksrapport uitgebracht ‘Jongeren over oorlog herdenken’ van het NJRpanel i.s.m. het Nationaal Comité 4 en 5 mei, in opdracht van het Ministerie van VWS. Hieruit blijkt dat jongeren het belangrijk vinden dat de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht en wordt de aanbeveling gedaan om bij jongeren vooral vanuit persoonlijke verhalen aandacht te besteden aan de Tweede Wereldoorlog, met inzet van hedendaagse middelen.

Theater Na de Dam

In het kader van Theater Na de Dam is op vrijdagavond 4 mei, na de Nationale Dodenherdenking om 21.00 uur, de eenmalige muziektheatervoorstelling Als wij niets doen… te zien in Koninklijk Theater Carré. Huidige en vroegere castleden van Soldaat van Oranje – De Musical werken mee aan dit initiatief van Theater Na de Dam, dat in samenwerking met New Productions, de producent van de musical, wordt gerealiseerd. De acteurs brengen samen met een aantal bijzondere gasten een avond met verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, met scènes en liedjes die allen in het teken staan van ‘keuzes maken’. Voor meer informatie: www.carre.nl of www.theaternadedam.nl.

Kaarten en info

– Voor de scholenvoorstelling op vrijdag 4 mei om 14.00 uur zijn nog kaarten te koop via info@bookx.nl of bel direct 020 – 675 7474. Let op: deze voorstelling is uitsluitend door scholen te boeken!

– Theater Na de Dam, Als wij niets doen… kaarten à €15,- via www.carre.nl en via 0900 25 25 255 (€1,30 p/g)

Meer informatie op: www.soldaatvanoranje.nl/educatie