Op de avond van de Nationale Dodenherdenking om 21.00 uur zetten artiesten en theatermakers in heel Nederland zich in om deze dag nog meer betekenis te geven.

Tijdens de zesde editie van Theater Na de Dam speelden gelijktijdig meer dan vijftig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hadden op de Tweede Wereldoorlog. De cast van Soldaat van Oranje speelde in de Leidse Schouwburg ditmaal een korte voorstelling die speciaal voor deze dag gemaakt was. Hier werd duidelijk dat dit grootse gezelschap ook heel klein kan spelen in deze intieme schouwburg.

Als wij niets doen 17

De cast bestond onder andere uit:

Erik: Dorian Bindels
Anton: Ayal Oost
Ada: Sophie Hoppener
Charlotte: Merel Balde
Paul: Alex Bergen
Bram: Roel Dirven
Koninginnen: Miranda Jongeling & Gusta Gelijnse
Van ‘t Sant: Jaap Spijkers
Chris: Zjon Smaal

Als wij niets doen 53

Onder de titel Als wij niets doen… brachten de castleden en het orkest van Soldaat van Oranje – De Musical een collage van gedichten en tekstfragmenten uit de Nederlandse literatuur waarin de Tweede Wereldoorlog en het maken van keuzes in oorlogstijd centraal staan. Daarin verweven zaten een aantal scenes en nummers van de musical. Vorig jaar werd deze productie voor het eerst uitgevoerd in de Leidse Schouwburg. Dit jaar is een vernieuwde versie gemaakt.  

Als wij niets doen 68

Het werd een indrukwekkende avond, waarbij het publiek muisstil luisterde. De keuzes van Erik Hazelhoff Roelfzema en de groep jonge studenten werden in ”Als wij niet doen” uitgediept en verder gemotiveerd. Elke keuze heeft een consequentie..De toelichtingen en sommige scenes werden ondersteund door historische beeldmateriaal uit de 2e wereldoorlog dat op een groot scherm te zien was.

Bekijk hier de exclusieve fotoreportage.

Lees ook: 1500ste voorstelling Soldaat van Oranje – De Musical

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Twitter? Volg ons op Twitter en klik hier.

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Facebook ? Like ons op facebook en klik hier.