Edward Joseph Snowden werkte voor de afluisterdienst NSA toen hij er achter kwam dat deze dienst alles weet van iedereen. Niet alleen in de Verenigde Staten maar ook ver daarbuiten. In juni 2013 nam hij contact op met twee journalisten die het verhaal samen met hem naar buiten brachten.

Dit verhaal inspireerde Allard Blom tot het maken van deze eerste productie in geheel eigen beheer met zijn bedrijf “F.C. De Volle Bak”. Cas Jansen kroop in de huid van Edward Snowden en vertelt het verhaal van deze man aan het publiek.

De achtergrond van de voorstelling wordt gevormd door twee projectieschermen waar heel schimmig de gebeurtenissen worden geprojecteerd. Dat schimmige ondersteunt het verhaal dat zich ver buiten elke waarneming afspeelt. Immers, u denkt dat uw snapchat alleen voor u vrienden is. Denk u dat echt ? Heeft u echt niets te verbergen? Of is die privacy, die zwaar bevochten is, wel echt uw privacy?

prism slide 4 2 660x495

Het verhaal van Edward Snowden wordt indringend verteld door Cas Jansen onder regie van Dick van den Heuvel. Door de rustige manier waarop het verhaal door Cas Jansen verteld wordt, is het doodstil in de zaal. Elk feit wordt overtuigend gebracht en bij het zien van de presentatie van Prism, het programma dat alle informatie ophaalt van alle websites en andere internetdiensten liepen bij mij de rillingen over de rug.

Dat de gevaren voor Edward Snowden groot waren, wordt duidelijk verteld door Myrthe Burger en Simon Heijmans die alle mannen en vrouwenrollen voor hun rekening nemen. Het feit dat Snowden is aangeklaagd voor spionage en nog steeds in Rusland verblijft omdat hij in de Verenigde Staten meteen zal worden gearresteerd, is reden voor hem om niet meer terug te keren. Rusland heeft Edward Snowden asiel heeft verleend, hoofdzakelijk om de Verenigde Staten dwars te zitten.

Snowden 6

Deze voorstelling wordt met mooie suspense en indringendheid verteld waarbij de projecties dit versterken. Snowden is een voorstelling waarbij je op het puntje van je stoel gaat zitten om alles mee te krijgen en waardoor ik na afloop toch ineens heel anders naar mijn smartphone keek.

Kijk voor meer informatie op http://www.fcdevollebak.nl/index.php

Voor de fotoreportage klikt u hier.

Fotografie: Peggy de Haan
Verslag en video: Rob de Haan