De afgelopen maanden was er al veel aandacht in de media voor de musical ‘Sky’. Dit had mede te maken met het feit dat Marco Borsato, John Ewbank en Robin de Levita achter dit project zitten. Daarbij komen dan ook nog de 3D-projecties die speciaal voor Sky gemaakt zijn en die op musicalgebied qua grootte en techniek niet eerder in de wereld te zien waren. K3 speelde in 2011 al wel in een 3D-musical, Alice in Wonderland, maar dat was iets eenvoudiger. De musical Sky moet net zo’n groot succes worden als Soldaat van Oranje, wat een grote uitdaging is gezien het feit dat die musical al vijf jaar lang gespeeld wordt. Kortom de verwachtingen waren hoog gespannen. Zijn die verwachtingen uitgekomen? Niet helemaal.

De 3D-projecties roepen hier en daar wel vragen op of de techniek niet te overheersend wordt. Een musical is daarnaast toch al per definitie 3D? Toch voegen de projecties wel degelijk wat toe aan Sky. Bij binnenkomst krijgt iedereen een 3D bril op wat met name voor brildragende mensen helaas wat ongemakkelijk is omdat de bril steeds verschuift. Het 3D effect zorgt er wel voor dat de kijker geen verschil ziet tussen wat echt is en de animatie en maakt het als het ware een geheel. De dansers bewegen tussen de 3D projecties door. De technieken zijn vergevorderd en zijn zo ontwikkeld dat het mogelijk is om tientallen in 3D geprojecteerde mensen over het podium te laten wandelen en de gebruikte effecten zijn soms adembenemend.

John Ewbank begon in 2003 al met componeren voor de musical Sky. Toen Marco Borsato de nummers hoorde, heeft hij ze voor het album ‘Zien’ opgenomen waaronder ‘Mooi’, ‘Afscheid Nemen Bestaat Niet’, ‘Vlinder’, ‘Was Mij’ en ‘Ik Kan Het Niet Alleen’. Er is ongeveer 40% aan nieuw materiaal in deze musical beland.

Sky premiere 4

Verhaal
De musical gaat over een pubermeisje genaamd Sky, die in haar droomwereld alle problemen overwint die ze heeft gehad in het echte leven. Zo heeft ze moeten opgroeien zonder vader, kent ze heftige puberliefdes en is ze ook in aanraking gekomen met extreem pesten. Een snelle, digitale wereld waarin kinderen snel volwassen worden. Als je vroeger op het schoolplein gepest werd, dan ging je daarna naar huis en was het klaar. Nu komen kinderen thuis en gaat het pesten via social media gewoon verder.

In het eerste kwartier heeft de musical wat moeite om op gang komen, maar dat is ook wel nodig om de personages en het verhaal in te leiden. Daarnaast is het verhaal hier en daar nog enigszins langdradig en gaat de vaart soms even uit het verhaal. De verhaallijn is flinterdun en het is jammer dat er niet meer uit is gehaald. De voorstelling begint met een scene op school waar Sky erg wordt gepest. Vervolgens neemt Sky een overdosis en komt in een droomwereld terecht. In die droomwereld krijgt ze allemaal tools aangereikt waarmee ze in haar leven verder kan. Het is dan ook jammer dat de musical niet afsluit met Sky die terug op school komt en laat zien dat ze sterker is geworden en nu wel tegen het pesten kan.

Sky premiere 11

Lisse Knaapen is nog maar net afgestudeerd aan Codarts en speelt nu de hoofdrol. Als je niet beter weet, zou je niet zeggen dat dit haar eerste grote musical is waar ze meteen de hoofdrol in speelt. Lisse speelt onbevangen, heel natuurlijk, realistisch en beschikt over een mooie zuivere, krachtige stem die ze uitstekend weet te gebruiken. De ouders van Sky worden gespeeld door Matteo van der Grijn en Lone van Roosendaal. Matteo speelt de overleden vader die vecht met het feit dat hij zijn dochter in de steek heeft gelaten. Lone speelt haar moeder die niet weet wat ze moet doen met haar dochter. Lone speelt de radeloosheid op een mooie ontroerende manier. Als er met Sky wat gebeurt, kan ze daar niet mee om gaan. Roben Mitchell speelt Howie en de rups en doet dat speels waarbij hij het publiek even uit het verhaal laat stappen om daarna toch weer zijn moment te pakken.

Sky premiere 28

Eva van der Gucht speelt de rol van Betty Steven maar ook van de Aas die het leger van de koningin aanvoert, een beetje een macho type die ze met de nodige humor neerzet. Aan de andere kant is daar Joel De Tombe die Nick de Winter de dealer speelt maar ook de tegenspeler van de Aas. Samen gaan ze  op zoek gaan naar Sky. Daisy Duin, die een lief meisje speelde in Grease, speelt hier de bitch Cynthia. De pestkop die Sky haar leven meer dan zuur maakt. Daarnaast speelt ze ook de rol van de dictatoriale koningin. Een hele andere rol die Daisy zowel vocaal als in spel helemaal naar haar hand zet.

De choreografie uitgevoert door de strakke dansgroep, is te gek en van een hoog niveau waarbij elke move synchroon en raak is. De choreografie komt soms wel op momenten dat je het eigenlijk niet verwacht of dat het niet in het verhaal lijkt te passen. De choreografieën zijn echter meer dan een genoegen om naar te kijken.

Sky is een musical die verder gaat dan de huidige musicals door het gebruik van 3D technieken, de strakke choreografieën en natuurlijk niet te vergeten de muziek van John Ewbank en Marco Borsato. Zij hebben samen met Robin de Levita hun nek uitgestoken om deze productie te maken en op de planken te brengen in Theater Amsterdam. Tijdens deze première was er helaas na ongeveer tien minuten een showstop door een gecrashte lichttafel waarna de voorstelling na een paar minuten zonder verdere problemen weer werd voortgezet. Deze voorstelling is bij uitstek geschikt voor scholieren. 

Voor de fotoreportage klikt u hier.

Kijk voor meer informatie op http://www.theateramsterdam.nl/nl/sky-de-musical/de-voorstelling/