Op 10 november 2019 bestond Sesamstraat alweer 50 jaar. Er was dan ook geen passendere datum voor de première van nieuwste theatershow van Sesamstraat: Sesamstraat Live! – Een Wereld vol Fantasie. 
 
Een zaal vol enthousiaste kindjes zagen hoe Sophie (gespeeld door Janouk Kelderman) op het punt stond te gaan verhuizen. Hier zag Sophie best wel tegenop, omdat ze ver weg bij al haar vriendjes en vriendinnetjes ging wonen. Daarbij moest ze ook nog eens afscheid nemen van haar favoriete plek in het haar oude huis, de oude rommelzolder. Sophie vertelt waarom zo zo gek is op deze zolder en dit heeft alles te maken met het beleven van grote avonturen. Sophie wil, voordat de verhuiswagen arriveert, nog eenmaal zo’n groots avontuur beleven en nodigt alle kindjes uit om mee te gaan. Door middel van een koffer met spulletjes die ze op de zolder heeft gevonden en een flinke dosis fantasie neemt ze de zaal mee en komen haar favoriete bewoners uit Sesamstraat tot leven. 
 
Het verhaal is vrolijk en zit vol aanstekelijke liedjes en dansjes. Ook de leerelementen waar Sesamstraat om bekend staat komen in de theatershow terug. Cijfers, letters, kleuren, vormen alles komt aan bod. De show duurt 55 minuten en dit is voor de jonge doelgroep (2+)  ook lang genoeg. De allerkleinsten waren hun concentratie al eerder verloren, maar het gros van de kindjes kon het verhaal goed volgen en waren geboeid aan het kijken. Het is prettig voor hen dat de show een interactief karakter kent, waarbij er niet enkel stilgezeten en braaf geluisterd dient te worden. Na de voorstelling komen de helden uit Sesamstraat naar de foyer van het theater om te knuffelen en met de kleine gasten op de foto te gaan.
 
Helaas verliep de première niet vlekkeloos. Vanwege een probleem met de zendertjes, moest de voorstelling tijdelijk stil worden gelegd. Daar de skinactors ( Beau van Schaik, Larissa Vulperhorst,  Kelly Smeier & Sem Cortenbach)  de stemmen van de figuren niet zelf verzorgen diende een stukje van de voorstelling opnieuw gespeeld te worden. Gelukkig zijn kinderen een flexibele doelgroep en zaten zij er na een kort moment van verbazing (“waarom gaat het gordijn dicht? Is het afgelopen?”) zo weer in. Ook de spelers hebben het technische mankement goed opgepakt. 
 
Sesamstraat Live! trekt de komende maanden door het land. Kijk op https://www.vanhoorne.com/theater/sesamstraat-live-1/speellijst-47/ voor de volledige speellijst en tickets.  
 
Verslag en foto’s: Ilse van Vliet