Leven voor vandaag. Hét motto van de musical Rent, vandaag het motto voor iedereen in de zaal van ’t Raodhoes in Blerick. Een ode aan La Vie Boheme voor een uitverkochte zaal. En terecht, zo zal later blijken.

Sidera Theaterproducties viert het eerste lustrum met de musical Rent. Alles wordt in eigen beheer gedaan en gemaakt. Professionele zangdocenten, dansdocent en regisseuse begeleiden dit gezelschap. Ieder lid van Sidera heeft een taak, van bestuurslid tot decorbouwer tot activiteitencommissie. O ja, en een weekend per jaar shinen ze met een bekende musical in het theater. Het levert letterlijk seizoenen van (theater)liefde op.

Dit seizoen werkt Sidera Theaterproducties met een nieuw creatief team. Gelukkig blijft de kwaliteit behouden, waarvoor voornamelijk op acteergebied complimenten op zijn plaats zijn. De details zijn zorgvuldig uitgevoerd, zo zie je de verliefdheid waarmee Roger naar zijn gitaar kijkt, voel je de pijn van Mark als Joanne en Maureen op toneel zijn, raakt het moment waarop Mimi en Roger ontdekken dat zij beiden HIV-positief zijn je door hun sterke mimiek en laat ogenschijnlijk brutale en zelfverzekerde Mimi haar onzekerheid zien zodra niemand op haar lijkt te letten. Behalve de oplettende bezoeker, die krijgt een extra laag van het karakter te zien. Zo zit deze voorstelling vol met symbolische verwijzingen en details, maar het mooiste voorbeeld is toch wel de trap – het duurde even voordat ik doorhad dat aan de zijkant van het toneel geen echte trap zat… De staging en choreografie passen bij deze rauwe voorstelling.

De zang lijkt te zijn aangepast zodat het binnen ieders vocale bereik ligt. Dit levert interessante en vernieuwde versies op van de bekende songs. Om iedereen te laten shinen, zijn Santa Fé en (op een gesproken dialoog van een couplet na) Wie Jij Bent zijn vervangen door Halleluja. Deze song bezorgt kippenvel op een hete dag in mei, prachtig gezongen en de staging past perfect bij de verhaallijn van Rent.

Sidera Theaterproducties is een amateurgezelschap, maar jaar na jaar verbazen ze over het hoge niveau dat zij laten zien en horen. De naam van de productie van volgend jaar is nog niet bekend, maar het advies is om http://www.sideratheaterproducties.nl/ in de gaten te houden. Deze talentvolle groep mag je niet missen!

Klik hier voor de foto’s van deze voorstelling.

Verslag en foto’s: Gaby Lejeune