Tom groeit op in de magische speelgoedwinkel van Bob, de man die hem als baby gevonden heeft nadat hij op brute wijze van zijn moeder was gescheiden. Tom is een leergierige en nieuwsgierig jongen en… hij viert zijn elfde verjaardag! Hij beleeft de avond van zijn leven als het speelgoed uit de winkel om twaalf uur tot leven komt en hij ontmoet zijn grote voorbeeld Hercules.

viersterren

Toch dreigt alles in het water te vallen wanneer Hercules’ aartsrivaal Hades ook tot leven komt door nota bene dochter van de president. Het is dan ook maar de vraag of Hercules Tom goed genoeg heeft opgeleid tot superheld om alles weer recht te breien.

Dit is het verhaal van de nieuwe voorstelling Toms magische speelgoedwinkel van I&L entertainment, die 27 december in première ging. Deze show is voor kinderen van vijf jaar en ouder, maar bevat genoeg spanning en humor om menig volwassenen ook mee te zuigen in het verhaal. Met een relatief kleine cast komt de hele speelgoedwinkel tot leven en lijken de grenzen tussen realiteit en fantasie spontaan te verdwijnen.

De elfjarige Tom wordt gespeeld door de 25-jarige Maikel Nieuwenhuis. Door zijn guitige ogen en zijn speelse manier van spelen, gelooft iedereen vanaf seconde één dat daar een kind aan het spelen is. De bescheiden Tom verandert in mooi opgebouwde lijn in een ware superheld, met als absolute top het lied Mijn bestemming.

Toms magische speelgoedwinkel premiere 7

Het komische duo Claire de Cowgirl en Christa werd gespeeld door Ilse Hamminga en Flore Koopen. Naast de humoristische Christa wist Flore ook te overtuigen als moeder van Tom waarbij de nodige kledingwissels schijnbaar moeiteloos plaatsvonden. Marleen van der Loo speelde de wraakzuchtige en gemene Hera met een overtuiging die je adem haast ontnam. Toch bracht ze ook de nodige humor op het toneel. Haar dochter in de voorstelling, de vreselijk verwende Madeleine Fifi werd gespeeld door Michelle Smit. Het is duidelijk dat dit verwende kind het dominerende gedrag van haar moeder compleet kopieert en er pas later echt over nadenkt. Michelle speelde de elfjarige erg geloofwaardig. Haar solo De Wind, gebaseerd op haar auditienummer uit Vaiana, gaf het kwetsbare, maar strijdlustige karakter van Madeleine uitstekend weer. Haar vader, de president, werd gespeeld door Jeroen Phaff. Hij speelde zowel de wat sullige en verloren president als de oppermachtige boosaardige superschurk Hades. Dit onderscheid was hilarisch, al zag je wel wat van het sullige van de president terug in Hades.

De twee mannen die hun leven wilden geven voor hun vrienden in de voorstelling waren Hercules (Rubin van Gent) en Franklin, de bediende van de president (Erwin Dekker). Rubin had de eer om dé superheld van het stuk te mogen spelen. Ondanks dat hij niet zeer groot van stuk is geloofde iedereen dat hij bergen kon verzetten. Samen met zijn grote vriend Tom beleeft hij het hele avontuur zij aan zij. Erwin speelt de volgzame bediende, maar ook in hem schuilt opeens een ware superheld, wanneer hij moet kiezen tussen zijn leven en het leven van de president.

Toms magische speelgoedwinkel premiere 19

Het flinterdunne, maar erg leuke kinderverhaal over Tom is de derde familiemusical van I&L entertainment. De muziek is tekenend en extreem aanstekelijk. Deze muziek is gemaakt door Bas van den Heuvel met tekst van Leon van Uden. Ilse Spruijt en Ariste Alosery hebben de choreografie van de musical goed ingestudeerd met de cast, wat het geheel afmaakte, samen met het niet te drukke decor en de belichting. Al met al is het een fantastische wintermusical die je eigenlijk niet mag missen. Het is leuk voor het hele gezin en zeker een lichtpunt in de donkere winterdagen. De voorstelling is nog te zien tot 28 februari door het hele land!

Klik hier voor het fotoverslag

Verslag: Jenny Evendijk
Foto’s: Mariska Steenbergen