Op woensdag 29 oktober mochten leerlingen van twee basisscholen na afloop van de theatervoorstelling ANNE vragen stellen aan castleden.

De voorstelling maakt gebruikt van grote decors die achter de schermen, door middel van een geluidsarm systeem, voor de zaal geplaatst wordt. De decorwisseling wordt achter grote ronde deuren voor het publiek verborgen. Zo ziet het publiek het eerste huis van Anne op ware grootte om daarna het achterhuis op ware grootte te bewonderen.

De voorstelling is gegroeid na de prèmiere en op sommige momenten komischer geworden waardoor de contrasten mooier worden en het verhaal nog beter tot zijn recht komt. Anne, gespeeld door Rosa da Silva, is echt dat springerige enthousiaste meisje dat je als publiek toch het liefst in het hart sluit. Niet in het minst de verdienste van Rosa. Mooi was het om te zien dat de kinderen dat gevoel duidelijk ook hadden maar daarnaast anders dan de volwassene naar de voorstelling keken en beleefden.

Ane-2

Het verhaal is bekend maar mag nooit vergeten worden. Om die reden worden er lespakketen voor leerlingen vanaf groep 8 en het voortgezet onderwijs geïntroduceerd. De lespakketten zijn ontwikkeld in samenwerking met het Joods Historisch Museum. Met nieuw lesmateriaal wordt het verhaal van Anne Frank in een bredere Joodse context geplaatst. De lespakketten zijn op te vragen via www.theateramsterdam.nl/scholen.

Ane

Een speciale eer was er voor twee scholen. De basisschool Sint-Henricusschool uit Klazienaveen (Drenthe) en de 6e Montessorischool Anne Frank uit Amsterdam mochten na afloop van de theatervoorstelling ANNE vragen stellen aan castleden. De Sint-Henricusschool uit Klazienaveen is de ‘oude’ basisschool van actrice Rosa da Silva, die de rol van Anne Frank vertolkt. De 6e Montessorischool Anne Frank is de school waar Anne Frank naar school ging.

Ane-5

De leerlingen hadden speciaal daarvoor vooraf vragen bedacht die nu in een groot aantal op de cast werd afgevuurd. De leiding over dit vragenuurtje lag in handen van Company Manager Hannah van Meurs.

Ane-7
De vragen werden beantwoord door Rosa da Silva (Anne Frank), Paul R. Kooij’s (Otto Frank) , Jason de Ridder (Peter), Christo van Klaveren (Fritz Pfeffer) en Eva Damen die daar ook alle tijd voor namen. Het vraag en antwoord gesprek werd vervolgens afgesloten met een meet & greet op het podium.

Ane-4

Synopsis
Wie was Anne Frank? Haar dagboek werd de beroemde nalatenschap van een verdwenen Joods meisje. Ook wie het niet gelezen heeft, denkt het verhaal van Anne Frank te kennen, maar pas in de laatste jaren is het langzaam tot ons door gedrongen dat Anne behalve een levend, sterk en sprankelend pubermeisje, een echte schrijfster was.
In het nieuwe theaterstuk ANNE volgen we haar al vóór ze met haar familie onderduikt, we ervaren de twee lange jaren in het Achterhuis mét haar en we ondergaan wat er met haar gebeurt nadat de veilige verstopplaats is verraden. ANNE zal u meenemen in de spanning, complexiteit, schoonheid en tragiek van Annes leven maar vooral in haar ontwikkeling als schrijfster – en laat u verslagen maar betoverd achter…

Kijk voor meer informatie op www.theateramsterdam.nl