De derdejaars Musicaltheater speelden “Schimmel’. Een zeer indrukwekkende gespeelde concertante die vanaf de eerste minuut beklemmend is. De personages stappen een voor een naar voren en willen wat zeggen maar kunnen dat niet door verdriet en woede.

Langzaamaan ontspint het verhaal. We zien twee families waarvan de dochter zelfmoord heeft gepleegd. Welke rol(len) speelden vader, moeder, zusje rond het misbruik? Wat wisten zij, wat dachten zij? Waarom deden ze wat ze deden? Hoe moeten ze nu met elkaar verder? De handeling beweegt zich tussen verleden en heden: in flashbacks vertelt het slachtoffer haar verhaal. Het zusje is de katalysator, zij zoekt tussen droom en werkelijkheid naar de waarheid.

Schimmel 29

Het thema “incest” komt expliciet en vaak onverbloemd naar voren. Incest, een thema van alle tijden, van alle lagen, een vaak doodgezwegen thema. Met intens spel wisten de spelers het publiek te boeien. Vaak worden dit soort rollen gespeeld door acteurs die al veel levenservaring hebben. Dit hebben de derdejaars nog niet, maar daar was niets van te merken. Er werd een indrukwekkend verhaal verteld en het was zeer geloofwaardig.

Schimmel 33

Schimmel

“Schimmel” is een voorstelling over verrotte patronen die ontstaan door intense schaamte. Patronen die vervolgens volledig worden ontkend, omdat we ze simpelweg niet willen zien. Waar macht en onmacht zo dicht bij elkaar liggen dat ze aan elkaar kunnen ruiken en leiden tot de meest zieke uitingen van misbruik van een ander, en soms ook van jezelf.

Schimmel 42

Een verhaal waarin niets klopt van wat er werkelijk gebeurd is. Terwijl iedereen denkt: “Ik ga het vertellen.” Maar niemand doet het. Want iedereen weet het allang… Niemand gaat elkaar zeggen wat we niet willen horen, niet willen weten. Een voorstelling waarin de leugen regeert omdat de waarheid het daglicht niet verdragen kan.

Schimmel 52

Spel: Guus Boswinkel, Pauline Joris, Arjen Kimenai, Pascalle Langhorst, Aimée de Pater, Rosanne Pits, Anne-Claire Smorenburg en Mickey Vermeer

Concept & Regie: Caroline Frerichs / Vocal Coach: Jack Breikers / Pianist: Don Frints

Voor de fotoreportage klikt u hier.