Sanne den Besten vervult sinds het behalen van haar diploma, in 2013, rollen in uiteenlopende producties. Van musicals als The Little Mermaid en The Sound of Music in Nederland, tot de moderne muziektheatervoorstelling The Humans in Avignon en New York. Vanaf 15 juni 2015 speelt ze (cover) Fantine in Les Misérables. En wel op West End, in Londen.

Een grote rol in een succesvolle West End-productie. Hoe is dat je gelukt?
‘Een rol bemachtigen in een musical werkt in Engeland op een andere manier dan in Nederland. Hier kun je deelnemen aan open audities; in Engeland moet je een agent hebben. Met de hulp van een vriend uit Londen vond ik een tijdelijke agent. Op dat moment wist ik nog niet dat er audities voor Les Misérables aankwamen. Ik wist alleen dat ik vanaf april of mei 2015 in Londen auditie wilde doen. Tot die tijd had ik nog allerlei projecten in Nederland. Maar toen deze kans in februari op mijn pad kwam, dacht ik: dit moet ik proberen. Het is zo’n prachtige productie, die bovendien geweldig staat op je cv. Op basis van mijn videomateriaal en foto’s werd ik uitgenodigd om auditie te doen voor Fantine.’

Welke reactie kreeg je?
‘Na de eerste ronde zeiden ze ‘very beautiful’, maar dat kan in Engeland nog van alles betekenen. Blijkbaar was het goed genoeg, want ook aan de tweede en derde ronde mocht ik deelnemen. Uiteindelijk kreeg ik de rol van cover Fantine.’

Wat houdt dat in, ‘cover Fantine’?
‘Cover is een ander woord voor understudy. Dat betekent dat je de rol speelt als de oorspronkelijke Fantine ziek is of een dag vrij heeft. Maar omdat ik ook in het ensemble zit, sta ik altijd op het podium. Bovendien bouwt iedereen veel vrije dagen op, omdat we de show acht keer per week spelen, twaalf maanden lang. Dus ik zal zeker als Fantine op het toneel staan. Aangezien ik een nieuw gezicht ben op West End, is het heel begrijpelijk dat ze mij nu een cover aanbieden en als “eerste hoofdrolspeler” iemand hebben gekozen met meer ervaring in Londen.’

Hoe bereid je je voor op de rol?
‘Vanaf 10 mei neem ik deel aan een intensieve repetitiemaand. We repeteren fulltime, vier weken lang. Nu luister ik vooral veel naar de muziek en gun ik mezelf wat stemrust, want het is enorm druk geweest.’

In welke andere musicalklassieker hoop je nog te staan?
‘Ik heb nooit gedacht: als ik die of die rol nog eens zou kunnen krijgen… Ik houd vooral van afwisseling. Elke show heeft zijn eigen charme. Een aantal jaar geleden zag ik Turks Fruit als muziektheaterproductie, fantastisch gebracht door een klein aantal spelers. Zonder toeters en bellen. Heel inspirerend. Ik wissel grote musicalproducties graag af met zulke rauwe, intieme muziektheatervoorstellingen.’

Meer info over Les Misérables in Londen: http://www.lesmis.com/uk/
Meer info over Sanne den Besten: https://www.facebook.com/sanne.denbesten

Bron Nieuwsbrief Codarts