Eigen werken van de studenten van de Fontys Hoge school zijn speciaal en worden in de regel gecombineerd met stages of andere zaken in het vierde jaar, waarin de studenten afstuderen.  Michael Muyderman en Sammy Uivel zijn twee studenten die er voor gekozen hebben hun Eigen Werk vroeg in het schooljaar te doen, omdat ze stage gaan lopen bij Annie. 

Michael Muyderman

Michael Muyderman had zijn Eigen Werk de titel gegeven ‘Ik zwiefde zelfs een beetje’. De muzikale begeleiding was in handen van Hans Avontuur, Floor Bakker en Jelle Wieringa. De zang-coach was Sofie Dirkx en de coach was Alexandra van Marken.

Michael vertelde het verhaal vanuit de geboorte van het kind waarbij hij de fantasie van het publiek gebruikte om zijn verhaal te vertellen. De geboorte is een ingrijpende gebeurtenis voor een kind en moeder. Michael bevindt zich in de baarmoeder en wordt op de wereld gebracht wat hij door zijn spel heel beeldend brengt. Langzaam voert hij zijn publiek door het leven in 30 minuten en alle obstakels worden genomen. Leren kruipen, lopen en alles wat een kind tot volwassenheid brengt.

De speelsheid waarmee hij dat mee doet, zijn ontroerend en komisch tegelijk. Door zijn monoloog, beweging en symboliek weet hij duidelijk te maken waar zijn publiek naar zit te kijken en in welke fase van het leven hij zich bevindt. Ook tegenslagen, hoe je past en acceptatie is belangrijk voor iedereen dus ook voor Michael. Het wordt tijd om door te gaan voor Michael in zijn leven. Op zoek naar geluk. Op zoek naar een relatie, verliefdheid, om elkaar geven en samen delen. Samen leven totdat je alleen verder gaat en je eigen weg zoekt waar die ook heen leidt.

Michael beschikt over een mooie stem die zijn voorstelling nog meer kracht geeft en er mede voor zorgt dat zijn verhaal binnenkomt.

Sammy Uivel

Sammy Uivel speelde haar Eigen Werk met de titel ‘Ferpectie’ met coaching van Alexandra van Marken, Peggy Hegeman en Sofie Dirkx.

Als Sammy begint, kijkt ze eerst even rustig de kat uit de boom en verzucht dan; waar waren we gebleven…… oh ja, het ….showblok. Om dan met een groep van negen dames swingend af te trappen. Absolute perfectie. Dansen doe je zonder reden en daarom zoek je naar perfectie. Op zoek naar perfectie en als je dat doet is het moment alweer voorbij. Sammy is op zoek naar het perfecte gerecht, perfecte dans, perfecte gezelligheid en het perfecte huis. Sammy is overal op zoek naar perfectie.

Wat doe je dan met die perfectie in een relatie? Wat als je verliefd wordt en je elkaar vaker gaat zien. Je wordt dan van elkaar afhankelijk en je moet je kwetsbaar opstellen. Daar gaat dan ineens die perfectie.

Sammy heeft veel energie die ze in haar Eigen Werk steekt. Ze is uitgesproken en laat je nadenken waarna ze ineens haar publiek overvalt met bijvoorbeeld poppenspel met Jan Klaasen en Katrijn of andere komische momenten.

Sammy kan snel schakelen tussen stemmingen en dat maakt het boeiend om naar haar te kijken en te luisteren. Als ze o.a. het nummer Storm zingt van Do weet ze ook vocaal meer dan te overtuigen.

Eigen Werk

Dit zijn de eerste voorstellingen van Eigen werk van de vierdejaars van de Fontys Hogeschool in Tilburg Musicaltheater. Wordt absoluut vervolgd.

Lees ook:
Tweede- en derdejaars Muziektheater Fontys schitteren in City of Strangers