De Jacques de Leeuwprijs 2019 gaat naar Ruby Kieft (Fontys Academie voor Theater) en Claire Adams (Fontys Academy of Music and Performing Arts). Ze ontvingen de prijzen dinsdagavond in de Schouwburgzaal van Theaters Tilburg.

De Jacques de Leeuwprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een student van de docentenopleiding en een student van een uitvoerende opleiding van Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Iedere winnaar krijgt 10.000 euro om te investeren in hun verdere studie of carrière. Een deskundige jury onder voorzitterschap van Ton Rombouts bepaalde de winnaars.

Ruby Kieft

Over Ruby Kieft (winnaar categorie docerend) zei de jury:
Het gebeurt niet vaak dat een pas afgestudeerde al stevig genoeg in haar schoenen staat om een zeer diverse groep spelers met elkaar tot een artistiek hoogwaardige productie te laten komen. Maar de genomineerde van de Academie voor Theater, Ruby Kieft, toont zich echt een docerend maker.
Haar werk met spelers met een beperking bij Theater STAP heeft diepe indruk gemaakt op de jury.
De jury hing aan haar lippen toen zij haar kijk op haar vak uiteenzette en ziet in haar een geboren docent.

Claire Adams

Over Claire Adams (winnaar categorie uitvoerend) zei de jury:
Claire is een puur talent. Claire studeerde zowel viool als zang, wat in alle opzichten een veeleisende combinatie is. De jury was diep onder de indruk van het fenomenale concert dat ze met altsaxofonist Nuno Silva gaf, waarin ze zong. Haar timing was vlekkeloos, haar intonatie geweldig. De jury is ervan overtuigd dat zij in staat is haar droom van een zelf gecomponeerde en geschreven hedendaagse opera te verwezenlijken.

Stichting Ateliers Prijs 2019

Stichting Ateliers Tilburg stelt een jaar lang een gastatelier ter beschikking aan een van de genomineerde studenten. Dit jaar ontving Jana Roovers (Academie voor Beeldende Vorming) deze prijs uit handen van Wilbert van Herwijnen, voorzitter van de stichting. Stichting Ateliers ziet in Jana Roovers een onderscheidende kunsteducator door haar autonomie, haast en lef; zij heeft een grote interesse in theoretisch onderzoek en Jana werkt al intensief samen met dansers en performers.

Foto: © Koektrommel Studio