Theater maken om de jeugd hiermee kennis te laten maken, dát was de opzet van Fons van Rongen, regisseur en oprichter van het Gorinchemse productiehuis Goedemorgen Theaterproducties. Een voorstelling voor 10+ met een snelle bewerking van een klassiek verhaal: dit eerste jaar is het de beurt aan Romeo & Julia van Shakespeare. Reeds vanaf 1596 staat dit klassieke stuk al op de planken! In een geheel door Fleur van Greuningen zelf geschreven modernere versie wordt “Romeo & Julia” nu in het mooi klassieke theater Peeriscoop in Gorinchem neergezet voor jong én volwassen publiek.

Professionele acteurs

Op maandag 4 maart stonden de drie spelers vier maal op het podium om dit leuke stuk op te voeren, waarbij de versie om 19.00 uur officieel als première werd aangeduid. De drie spelers zijn professionele acteurs die we op één of andere manier al kennen van het theater of van tv:

• Jonathan Demoor, die verschillende rollen speelde in de langstlopende productie “Soldaat van Oranje”, enkele afleveringen in GTST verscheen, met “Liesbeth, de musical” op de planken stond en in reclames van Zalando op tv kwam. In dit stuk speelt hij romantische Romeo.

• Barbara Sloesen, heeft 3 jaar in GTST Anna vertolkt en heeft veel rollen gespeeld in o.a. Flikken Maastricht, Soof en Celblok H. Nu heeft zij de hoofdrol te pakken als de zinderende Julia.

• Joost Claes, allround acteur én theaterdocent met mooie rollen in o.a. Oesters van Nam Kee, GTST, Baantjer, Soldaat van Oranje in Hij Gelooft In Mij verkleedt zich in deze productie razendsnel om álle rollen buiten Romeo en Julia te vertolken zoals de vader van Romeo, de vader van Julia, de Koning van Verona, de vroedvrouw van Julia, pastoor en verteller.

Het verhaal

Het klassieke stuk is in een moderner jasje gestoken en speelt zich af in het Italiaanse Verona. Twee families hebben een pizzeria in Verona en zijn elkaars grootste concurrenten. Deze heftige strijd komt tot uiting niet alleen in harde woorden naar elkaar schreeuwend, maar waarbij letterlijk de deegrollers en pizzadozen bij elkaar om de oren worden gesmeten. De Koning van Verona tracht beide families ‘on speaking terms’ te krijgen, maar de strijd lijkt alleen maar heftiger te worden. Totdat de zoon van de ene pizzabakker, Romeo, op een feest stapelverliefd wordt op de dochter van de andere pizzabakker, Julia. Dit zóú het begin kunnen zijn om de jarenlange ruzie tussen beide vaders bij te laten leggen, ware het niet dat er een dode valt in een straatgevecht en dat heeft dramatische gevolgen voor dit liefdesverhaal…

Alle 17 voorstellingen uitverkocht

In totaal zal dit stuk 17 maal op de planken worden gebracht. Na de feestelijke première zal het als schoolvoorstelling worden gespeeld voor Gorinchemse leerlingen uit groep 7 en 8 en klas 1 en 2 uit het voortgezet onderwijs. Inmiddels zijn alle voorstellingen uitverkocht en zullen ca. 1.600 leerlingen kennismaken met de rode pluchen stoelen en een leuk 1-uur-durend toneel in Theater Periscoop. We kijken uit naar de volgende Shakespeare-productie die in ontwikkeling is.

Verslag en foto’s: Monique Picocrie
Scene foto’s: PR

er zijn geen afbeeldingen gevonden