Robert Long stond in de jaren ’70 en ’80 bekend als zeer maatschappij kritisch. Hij spaarde niemand met zijn politieke- en religieus-gevoelige thema’s. Ook kwam hij openlijk uit voor zijn homoseksualiteit. Later werd verlatingsangst voornamelijk het thema met nummers als ‘Flink zijn’ en ‘Waarom huil je nou?’. Na succesvolle tournees van Nederlandse grootheden als Sonneveld, Toon en Ramses is het nu de beurt aan Robert Long, de musical.

In zijn liedjes verwoordde Long het onbehagen dat onder grote groepen jonge mensen leefde. Hij was vóór het milieu en tegen het kapitaal. Zijn felste teksten waren echter gericht tegen de kerk, de paus en Jezus Christus zelf. De zegetocht van Robert Long begon in 1974 met zijn debuutalbum ‘Vroeger of later’.

Hoewel een aantal omroepen de plaat boycotte vanwege de politieke en religieus gevoelige thema’s, vond ‘Vroeger of later’ zijn weg naar honderdduizenden platenkasten. Longs liedjes waren rebels, vooruitstrevend en romantisch en werden daarom grijsgedraaid. Er werden uiteindelijk meer dan een half miljoen exemplaren verkocht en het behoorde achtereenvolgens 118 weken bij de best verkochte albums, waarvan drie keer op de eerste plaats. Het succes gaf Long vleugels en zijn provocaties werden openlijker en venijniger.

Robert Long 3

Paul Groot speelt in de musical Robert Long. Uiterlijk lijkt hij erg op Robert Long met zijn haardos en snor. Zijn dictie met de nadruk op de medeklinkers doet ook sterk aan Long denken. Maar met name, tijdens de ingetogen nummers, is Paul Groot gewoon Robert Long en kan je je als toeschouwer weer helemaal verliezen in de schitterende teksten en muziek. Jeremy Baker speelt de rol van Leen Jongewaard en ook hij is Leen Jongewaard in houding, gedrag en op het toneel. Leen Jongewaard was een markante persoonlijkheid die met groot respect wordt weer gegeven door Jeremy Baker. Als Jeremy Baker en Barry Stevens ( partner van Leen Jongewaard ) elkaar na de voorstelling spreken, zit de blik van Stevens nog vol emotie. (meer daarover in het interview).

Robert Long 11

Margreet Boersbroek speelt, Carolien, de schoonmaakster en koffiejuffrouw van het Zonnehuis in Amsterdam. Zij is de relativerende maar ook sturende persoonlijkheid die tevens zorgt voor een stuk verheldering en wat lucht in het verhaal en doet dat op de juiste wijze. Robert Long is een musical met inhoud en laat de relatie zien tussen Jongewaard en Long waarbij ook de verlatingsangst van Robert Long het thema is in deze voorstelling. Voeg daarbij de schitterende muziek en teksten en het resultaat is een mooie integere voorstelling waarbij je als toeschouwer regelmatig de indruk krijgt dat Long en Jongewaard weer even terug zijn.

Robert Long 12

Verhaal
In de vroege jaren tachtig gaan Robert Long en Leen Jongewaard, de één een bejubelde zanger, de ander een gevierd acteur, een spraakmakende samenwerking aan. Hun drie hondsbrutale, scandaleuze en grensverleggende shows doen het bedeesde Nederlandse theater op zijn grondvesten trillen. Tijdens de voorbereiding van hun derde show lijken echter alle heilige huisjes omgetrapt, al het vuil gespoten en een artistieke impasse dreigt. Naarstig op zoek naar materiaal voor nieuw repertoire duiken Long en Leen ten einde raad in hun verleden. In de musical zijn Long en Jongewaard ( Jeremy Baker ) te zien in het repetitielokaal, terwijl ze tobben over een nieuw programma en elkaar uitdagen en irriteren. Alleen de schoonmaakster (Margreet Boersbroek) komt tussendoor. Ze blijkt een fan die Longs liedjes feilloos beheerst.

Kijk voor meer informatie: http://www.stage-entertainment.nl/shows/musical/robert-long/

Voor de fotoreportage klikt u hier.