Robbert van den Bergh (momenteel te zien in de Marathon de musical) heeft nieuws. Nieuwsgierig als wij zijn reisden wij af naar Groningen om eens polshoogte te nemen. Wij spraken met hem en hij vertelde ons dat hij een nieuwe stap binnen zijn theaterloopbaan gaat nemen; hij gaat zijn regiedebuut maken.

‘In februari heb ik voor musical 2.0 een workshop gegeven en van daaruit ben ik gevraagd om een workshop bij Muziektheater Zeeland te geven. Toen ik na die laatste workshop in de trein naar huis zat merkte ik dat er echt een vlammetje was aangewakkerd bij me, die energie was echt te gek. Ik ben geen speldocent maar ik vind het gewoon leuk om met scenes te werken, dat is wel mijn kracht denk ik. Toen kreeg ik een paar dagen later het bericht met de vraag of ik hun stuk ‘De Drie Musketiers’ wil regisseren voor volgend jaar.’

We vragen Robbert of het echt ook een ambitie is om zich achter de schermen te ontwikkelen, of dat het meer gaat om een eenmalig project, omdat het leuk is dat hij gevraagd is om dit te doen;
‘Vroeger als jongetje achter mijn huis op het pleintje en op school was ik altijd al bezig. Ik wilde een keer The Little Mermaid gaan regisseren toen ben ik heel erg met een klasgenootje bezig gegaan met kostuums, decor, ik had zelf allemaal ideeën. Ik was eigenlijk eerder daar mee bezig dan met het spelen, dat kwam later pas’.

Die ideeën heeft hij nu ook al goed in zijn hoofd voor de productie in Zeeland;
‘Afgelopen woensdag hebben we een eerste scriptlezing gehad en heb ik een presentatie gegeven over wat mijn visie is qua decor en kostuums. In een professionele productie werk je toch vaak met kostuumontwerpers en decorontwerp en komen die vaak met ideeën en dan ga je overleggen. Hier is echt alles mijn ding zeg maar. Ik heb nu echt letterlijk de kostuums uitgetekend zo van dit moet het zijn. Hoe duidelijker ik weet wat ik wil, des te makkelijker zij er mee aan de slag kunnen gaan. Maar dat is wel mijn ding, als je ergens voor gaat, ga er dan ook volledig voor. Als we met z’n allen zo’n voorstelling gaan maken moeten we ook met z’n allen gaan knallen.’

Waar haalt Robbert de wijsheid der regie vandaan, hoe kijkt hij tegen het werken met vrijwilligers aan?
‘Ik heb natuurlijk heel erg kunnen kijken naar een Job (resp. de Marathon) en een Theu Boermans (resp. Soldaat van Oranje) en Carline (resp. de Bodyguard), dus gelukkig met best grote regisseurs kunnen samenwerken en van af kunnen kijken. Vooral toen ik wist dat ik dit ging doen heb ik extra op Job gelet van hoe pakt hij dingen aan. Vooral de tips van het regisseren en werken met mensen neem ik heel erg mee. Dat vind ik wel heel tof. Ik denk dat ik qua regisseur wel streng ben, want het feit dat je dit als amateur doet neemt voor mij niet weg dat je het vak serieus moet nemen en je alles met heel je hart en ziel moet doen. De tijd die we er in kunnen steken is wel schaars dus we moeten gewoon lekker knallen en amateur of niet, ik behandel het gewoon als een professioneel iets.’

DSC 0531

Die tijdsinvestering is onze volgende vraag. Hoe gaat Robbert dit combineren met al zijn andere werkzaamheden?
‘Het is delegeren denk ik, omdat ik er vaak ook niet kan zijn. De cast oefent dan toch ‘maar’ een woensdagavond per week en af en toe een weekend. Dat is wel mijn grootste angst in mijn drukke schema. In mei ga ik weer twee dagen heen en straks natuurlijk zomerstop, gelukkig plannen ze redelijk om mijn schema heen.

En Passant geeft Robbert ons nog een nieuwtje: In het najaar komt er ook nog een serie aan; ‘de Spa’, maar dat is al gedraaid. Maar ja, met ook Appie Today, wat ik af en toe nog doe en dan de Marathon ook in het najaar is het wel druk. Maar dit is wel weer een ontwikkeling en weer een nieuwe stap in mijn carrière, zeker als ik mij ook meer achter de schermen wil ontwikkelen. Dan is dit wel iets dat ik graag zou willen doen.’

We vragen hoe het zit met de voorkennis over het stuk van Drie Musketiers. De laatste professionele versie was van Stage Entertainment in 2003, toen met Bastiaan Ragas en Tooske (toen nog Breughem) in de hoofdrol.
‘Ik heb toen met school de promo gedaan op de Uitmarkt. Constance onder andere en nog wat nummers. Dat was een van de eerste dingen die ik toen buiten de school deed en weet nog dat het echt afgeladen vol stond’, mijmert Robbert. ‘Maar ik weet, het is wel groots ja. Heel veel vechtscènes, schermen ook. Binnenkort heb ik een overleg met de choreograaf wat mijn visie daarop is.’

Wij krijgen de indruk dat het helemaal goed gaat komen met deze productie en dat regiedebuut. Aan de inzet en enthousiasme van deze kersverse regisseur zal het zeker niet liggen. Het ‘all for one, one for all, united we stand, devided we fall’-gevoel zit er al helemaal in. We moeten nog wel even geduld hebben, volgend (voor)jaar kunnen we het eindresultaat gaan aanschouwen.

Inmiddels zit de interview-tijd er op en moet Robbert zich gaan omkleden voor zijn rol in de Marathon. Die pakken wij natuurlijk ook even mee, want ook óp de planken is Robbert net zo gedreven en enthousiast, wat dat betreft een mooi voorbeeld voor ‘zijn eigen’ cast.

Wil je Muziektheater Zeeland volgen tijdens het repetitieproces: www.muziektheaterzeeland.nl