Richard III is de hoofdpersoon in dit verhaal dat wordt verteld door William Shakespeare. Deze voorstelling (10+) heeft een hoog amusementsniveau en vertelt strak en snel de geschiedenis van deze vorst. William Shakespeare was een van de schrijvers die een toneelstuk schreef over deze vorst. Maar is dat het werkelijke verhaal? Richard krijgt in deze voorstelling de kans zijn verhaal te vertellen want is het verhaal van William Shakespeare wel het echte verhaal of is het, zoals Richard III zegt ‘Fake News’?

Thijs Miedema speelt de rol van William Shakespeare en diverse andere rollen. De rol van Richard is door Jonathan Demoor overgenomen van Yamill Jones en last maar zeker not least Chava voor in ‘Holt speelt de rol van Anne maar ook vele anderen. Dat klinkt heel verwarrend maar dat is het absoluut niet. Er is duidelijk nagedacht in welke vorm dit verhaal verteld moet worden.  De snelheid zit er eigenlijk vanaf het begin in maar het verhaal wordt absoluut niet afgeraffeld en het verhaal wordt in detail verteld waarbij de gruweldaden ook belicht worden zonder dat het eng wordt.

Regisseur Fons van Rongen heeft samen met Fleur van Greuningen hard gewerkt  aan dit stuk en hun fantasie de vrije loop gelaten. De teksten zijn af en als ze dan gespeeld worden door dit drietal die daar met hun spel er nog meer kleur aan geeft is dit stuk absoluut een aanwinst en absoluut een bezoek aan het theater waard. De teksten zijn raak en eigentijds en zijn op zijn tijd komisch maar laten ook niets aan de verbeelding over.

 

Jonathan Demoor weet met zijn een scherpe, komische maar ook geraffineerde spel optimaal te boeien. Hij speelt met veel energie en is vrijwel het hele stuk op het toneel en pakt de aandacht en laat dat niet meer los. Thijs Miedema speelt vele rollen, waaronder die van William Shakespeare, en weet elke keer een andere kleur te geven met zijn spel. Chava voor in ‘Holt excelleert in diverse rollen als Buck (Buckingham) is het maatje en steun van Richard maar houdt Richard Buck wel te vriend?

Shakespeare heeft dit verhaal verteld maar was het de waarheid? Richard III  leefde van 2 oktober 1452 tot 22 augustus 1485) en was koning van Engeland van 1483 tot 1485. Er gaan verschillende verhalen rond dat Richard III niet zo was zoals hier omschreven wordt. Kortom, ga kijken wat u van dit intrigerende verhaal vindt en vorm  zelf een oordeel.

Goedemorgen Producties

Goedemorgen theaterproducties maakt musicals waarbij zij als makers nieuwe originele titels ontwikkelen en hiermee de diversiteit van het musicallandschap willen verbreden. Verhalen die een historische of maatschappelijke impact hebben zijn voor ons een uitgangspunt om relevant te zijn.

Klassieke titels voor een publiek van nu, Maar ook een publiek van de toekomst. De doelgroep 10+ is het publiek dat Goedemorgen Producties  kennis willen laten maken met de klassieke toneeltitels op een toegankelijke wijze. Zware thema’s in een theatraal jasje laten hen een nieuw publiek bereiken.

Meer informatie over Richard III vind u onder andere hier.

Meer informatie vind je hier