Hoewel dit niet over de nieuwste Mamma Mia film gaat, past de titel toch prima bij de start van de repetities van Mamma Mia! de musical.

Want daar gaan we weer. Inmiddels voor de derde keer in Nederlandse versie, zonder nieuw script, geen Nederlandse regisseur, geen nieuwe kostuums, zelfde theater. De versie van Daniel Cohen voor het verhaal en Coot van Doesburgh voor de liedteksten hoeft niet aangepast te worden volgens Albert Verlinde en de musicalsetting zelf blijft ook in tact. Het is dan ook een fenomeen dat volgend jaar al voor het twintigste jaar op West End staat en inmiddels in meer dan 50 landen te zien is (geweest). Een succesformule die nog steeds werkt voor een breed publiek, aldus Verlinde. Dat blijkt dan ook wel weer uit het feit dat de film (Mamma Mia 2) inmiddels al 350.000 Nederlandse bezoekers heeft gehad sinds de wereldpremière vorige week.

Mamma Mia!

Wordt het dan wel de moeite waard om te gaan kijken? Nou dat weten wij wel zeker! Er is namelijk een geheel nieuwe cast samengesteld, die vandaag aan de pers werd voorgesteld. Het is de start van de repetitieperiode en ondanks dat er een groot aantal ook nog in producties speelt (The Lion King en On Your Feet bijvoorbeeld) was het toch al om 9.00 in de ochtend verzamelen voor wat voor musicalmensen normaal gesproken hun vrije dag is. Albert Verlinde leidde een kort voorstelrondje en stelde alvast wat prangende vragen.

Tussen de drie ‘mogelijke vaders’ zitten al verrassende namen. Zjon Smaal is het meest bekend, speelt nu in The Lion King en heeft daarvoor o.a. in The Bodyguard gespeeld. Hij zal de rol van Harrie gaan spelen. Dieter Troubleyn kunnen sommigen zich wellicht nog herinneren als Jezus in Jesus Christ Superstar of van ‘Les Miserables’ in 2008. Dieter gaat ‘Sam’ spelen. Nieuwkomer in musicalland is Emiel de Jong. Afkomstig uit het cabaret duo ‘Schudden’ waarvan de andere acteur (Noël van Santen) vorig jaar zijn debuut maakte in musicalland. Emiel zal de derde mogelijke vader ‘Bart’ gaan spelen.

Donna

Maar, ondanks de zoektocht naar wie de vader is, draait het verhaal natuurlijk om de moeder Donna en haar dochter Sophie. ‘Op mijn lijf geschreven, ik bén gewoon Donna’, aldus Antje Monteiro. ‘Ik ben ook alleenstaande moeder met een dochter die gaat trouwen, en ik vind Donna echt een droomrol’. Zij heeft Albert dan ook jarenlang eraan herinnerd dat mocht Mamma Mia komen, zij echt een gooi naar de rol van Donna wilde gaan doen. ”En toen kwam de kans en die greep ze”, aldus Albert.

Maar grote verrassing was wel het nieuws dat er een tweede Donna is en dat dit Nurlaila Karim is geworden. Nu niet echt het standaard ‘Donna-type’ zegt ook Nurlaila zelf. ‘Ik kwam auditie doen voor Roos, toen ik werd teruggebeld voor Donna was ik net zo verrast maar wel een hele te gekke rol om te gaan spelen. En omstandigheden voor mij zijn ideaal, ik kan nu goed mijn tijd verdelen tussen thuis zijn bij mijn kinderen en daarnaast spelen.’ De aanname dat als Nurlaila opgaat dan wellicht Sky Lemmer (Lisa en cover Sophie) op zal gaan is niet juist. ‘Ja dat horen wij ook al gonzen maar dat is niet gezegd nee, ik kan net zo goed met Jolijn op gaan als met Sky’, aldus Nurlaila. Ook Sky was verrast over het aanbod. ‘Ik was eerst eigenlijk niet van plan om auditie te gaan doen. Vond het niet echt bij mij passen. Maar toen ik werd gebeld en auditie ging doen voor Lisa, werd ik teruggeroepen voor Sophie. Het lijkt me een enorme uitdaging om te gaan spelen’.

Uiteindelijk ging de rol van Sophie naar de 26- jarige Jolijn Henneman, bekend van o.a. de tv-serie ‘Nieuwe Tijden’ en afgelopen seizoen te zien geweest in ‘Showponies’. Naast haar komt (ook Nieuwe Tijden-collega) Soy Kroon te staan als Sky. Soy is nog op ‘een zeer verdiende vakantie’, aldus Albert en zo ook Sophia Wezer die net uit de Duitse productie ‘Tarzan’ komt. Sophia zal een van de twee vriendinnen van Donna gaan spelen, Tanja. De andere vriendin, wordt gespeeld door Hilke Bierman. Hilke heeft afgelopen seizoen in The Full Monty gestaan en gaat nu de rol van Roos op zich nemen. ‘Ik kwam op auditie al als Roos, heb ook een nummer van Roos voorbereid, die wilde ik spelen dus die laat ik zien. Roos heeft alles wat ik ben, en dat blijkt want ik ben het ook geworden’, sprak Hilke nuchter doch enthousiast.

Ensemble Mamma Mia

Als laatste wordt het volledige ensemble erbij geroepen en dan is de groep compleet. We zien tussen de ensemble leden ook genoeg bekenden die enorm passen bij het Mamma Mia enthousiasme die straks op het podium nodig is. We zien o.a. Patricia Haasdrecht (ook cover Sophie), en Samantha de Water (tevens de danscaptain) maar ook Jasper Caransa (tevens cover Pepper) en Kay Heijnen, dansers pur sang.

En dat dansen op de megaknallers van ABBA is natuurlijk wel het succes ingrediënt van deze productie. De klassiekers als ‘Dancing Queen’ en ‘Super Trouper’ zullen het publiek van de stoelen doen gaan en men kan met een ‘feel good-gevoel’ het theater uit.

De meeste castleden zoals Zjon en Hilke zijn echt opgegroeid met ABBA liedjes, al dan niet door hun ouders. Sky is echter van de nieuwe generatie. ‘Ja de klassiekers ken ik natuurlijk wel, maar ik ben meer met soul en blues opgegroeid.’
Met haar zullen er meer zijn in die nieuwe generatie die nu de kans gaan krijgen om de nalatenschap van (de heren van) ABBA tot zich te nemen en (ook) te omarmen, net als de inmiddels 60 miljoen andere mensen die de musical wereldwijd al heeft mogen verwelkomen.
Voor de overige (oud of nieuwe generatie) zal het een verfrissende nieuwe versie worden die garant staat voor vrolijkheid, een mooi verhaal en (zoals Albert ons waarschuwde) muziek die de hele dag in je hoofd blijft hangen! Mamma Mia! Here we go again, we kunnen niet wachten.

Hoewel we ervan uit mogen gaan dat we op de Uitmarkt (Musical-sing-a-long) vast al een voorproefje krijgen, zijn de try-outs vanaf 6 september. De première is op 23 september in het Beatrix Theater in Utrecht. Kijk voor kaarten en info op www.stage-entertainment.nl

Klik hier voor de fotoreportage

Lees ook:
Ook hoofdrol voor Nurlaila Karim in MAMMA MIA!
Complete cast Mamma Mia nu bekend

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen