Vanmiddag waren we bij de laatste show van de amateurmusical Rent van Daphne Bruineberg Productions in theater Flint in Amersfoort. Hoewel de acteurs niet betaald kregen, de cast en crew maar één dag hadden voor de montage en de voorstelling maar twee keer heeft gespeeld, had Rent veel weg van een hoogstaande professionele topproductie.

De musicalklassieker Rent is een meeslepend drama, geschreven op rockmuziek. Gebaseerd op de opera La Bohème van Puccini, speelt het zich af in het kraakpand van oud-muzikant Roger en beginnend documentairemaker Mark. Hun leven staat op zijn kop als Roger de buurvrouw ontmoet en Mark hoort dat zijn ex-vriendin valt voor een advocate. Dit alles ten tijde van de grote aidsepidemie in New York.

De eerste reden waarom deze amateurmusical niet te onderscheiden was van een professionele is vanwege de vormgeving. Het decor, de kostuums, het licht en het geluid zijn uitstekend neergezet en gaven Rent de sfeer die hij hoort te hebben. Henriëtte van der Voort, die zelf ook meespeelt in het ensemble, heeft de kleding net zoals die ook in de film te zien is bij elkaar weten te krijgen. Ook was er, zeker als je je de korte montagetijd realiseert, een sterk licht- en geluidsplan.

De tweede reden is, uiteraard, de uitvoering. Vocaal was er wel eens iets op te merken, maar dat neemt niet weg dat het ontzettend knap is wat de acteurs hebben gepresteerd. Rent stuurt met zijn nummers de vocalisten nogal wat vaak de hoogte in en dat vraagt om lef: Lef dat de acteurs absoluut hebben getoond. Ook op het gebied van choreografie waren er interessante dingen te zien. Hierbij mogen de moves van Maarten van Schalm als Angel niet onbenoemd blijven.

Ten slotte is er nog een derde reden: Deze voorstelling had net even wat extra. Rent is als klassieker zijnde al talloze keren opgevoerd en bij het musicalpubliek is de muziek niks nieuws achter de horizon. Toch voelde deze productie als iets nieuws, met name doordat een groot ensemble was toegevoegd en vlak voor het einde het verhaal naar het heden werd getrokken doordat een hiv-patiënte werd geprojecteerd, die vertelde dat hiv hard wordt bestreden, maar dat dat in de niet-westerse wereld nog lang niet altijd zijn sporen nalaat.

Al met al hebben we erg genoten van de fantastische muziek van Jonathan Larson en de originele opvoering. We blijven Daphne Bruineberg Productions volgen.

Verslag: Denzel Bouwers
Foto’s: Mariska Steenbergen