Crisis, misdaad, depressies, vluchtelingen, geld, geld, geld,geld….
Tegenwoordig is het voor velen nog maar de vraag of aan het einde van de maand de huur wel betaald kan worden. Als je dan ook nog eens artiest, ben je helemaal mooi in de aap gelogeerd.

 

Haat, liefde, falen, ziekte.
Zie in onze samenleving maar eens te overleven.
Angst, vallen, opstaan, vluchten, steun, geld, geld, geld, geld..
Belastingen.
Subsidies…

Gisteren zaten we met een dubbel gevoel in de theaterzaal van het M-lab te Amsterdam.
‘Het M-lab, gaat sluiten!’ zo stond vermeld op facebook.
Weg met de subsidie?
Weg met de broedplaats voor talent?
Weg met ambities, passie, creativiteit?
Angst.
Geld, geld, geld, geld, geld, geld…….

Bij RENT, de laatste langlopende productie van het M-lab gaat het ook om overleven. Overleven binnen die enorme chaos van het leven. We volgen binnen het verhaal jonge kunstenaars die elk op hun eigen manier worstelen en proberen de essentie van het leven te vatten in beeld, woorden en muziek.

Het stuk vangt aan met een repetitie van de acteurs. Het personage Marc Cohen, zet de acteurs aan het werk en plaatst ze op de vloer in hun eigen personage. Hij zelf doet ook mee. Wacht even, is dit nou een geënsceneerde situatie of is dit real life? Een terugblik? Vooral gedurende de eerste helft wordt er geschakeld tussen “acteurs die personages spelen” en “acteurs die in de huid kruipen van de personages.” Dit is een daadwerkelijk verschil. Echter wordt de grens tussen deze twee steeds kleiner. De voorstelling weet me met veel energie en stevige rockmuziek mijn neus op de feiten te drukken.

Rent reprise 2

Alle acteurs zijn veel op het podium aanwezig. Ze worden slim ingezet om nummers extra lading te geven. Zo kunnen we als publiek de ontwikkeling van elk personage goed meekrijgen. Dit kwam in de mise- en -scene bij het mooie “Als jij gaat” wat mij betreft erg goed tot z’n recht. Het nummer waarvan iedereen stil werd en de man tegenover mij tot dikke tranen aan toe emotioneerde was de reprise van “Ik waak over jou”. Ok, fair enough…ik moest zelf ook wel even een paar keer heel goed slikken.

Ja, wat kan ik zeggen.. Eigenlijk ben ik gewoon onwijs fan van deze musical, van deze muziek, deze versie en deze cast. Daarom ga ik verder geen uitschieters noemen. Iedereen moet dit gewoon lekker zelf gaan zien. Grijp je kans. Laat je meenemen in dit pareltje van regisseur Daniël Cohen! Kijk er eerst met een afstandje naar, maar laat je vervolgens bij de kladden grijpen en meesleuren in het rollercoaster van het leven.
Humor en tranen.
Ambities, passie, creativiteit.
Vallen, opstaan, vluchten, steun.
Angst.
Geld…
Dat verpest altijd alles.

Kijk voor de foto’s hier.

Verslag en interviews: Milène van der Smissen
Foto’s en video: Rob de Haan

Voor meer informatie kijk je op www.M-Lab.nl