Op 4 en 5 april zal in Theater de Vest in Alkmaar de (Nederlandse) première zijn van American Idiot. Het creatieve team van Oberon theaterproducties haalt deze rock-punk productie, met muziek van de band Green Day, naar Nederland. Jos Meijer en Babbe van Kraaij hebben de teksten (origineel door Billy Joe Armstrong) vertaald en er zal een liveband aanwezig zijn die de cast gaat begeleiden. De liveband is door middel van crowdfunding mogelijk gemaakt.
Afgelopen zaterdag mochten wij even meekijken bij de doorloop. Een enthousiaste groep jongeren, gekleed in typische Rock-outfits, is eerst nog vooral druk met andere zaken, mobieltjes, gitaar spelen, decor bekijken, tot Jos de groep bij elkaar roept en iedereen tot een ijzige stilte vermaant. De focus gaat aan en het openingsnummer start.

American Idiot gaat over drie jongeren, vrienden, die op zoek gaan naar een leven voorbij het saaie en zieldodende bestaan van de buitenwijk waar ze wonen. Johnny (in de versie van Oberon gespeeld door rockchick Nikka) vertrekt naar de grote stad en wordt verliefd op Hoeheetzenou, een onweerstaanbare en onvoorspelbare jonge vrouw. Tegelijkertijd vindt zij haar heil in harddrugs. Tunny vindt zijn roeping in het leger maar raakt beschadigt tijdens een missie, zowel fysiek als mentaal. Ondertussen blijft Will thuis achter met zijn zwangere vriendin. Hij raakt depressief, moedeloos en lijkt niet meer in staat te zijn om van zijn bank af te komen. Elk van de vrienden moet zijn balans zien te vinden tussen razernij en liefde; een conflict dat een hele generatie definieert.

Wat met de doorloop al opvalt is hoe betrokken en ingeleefd de leden zijn met de thematiek van het stuk. Hoewel duidelijk zichtbaar plezier hebbend in het performen wordt er zeer serieus omgegaan met het uitbeelden van de vaak heftige momenten als drugsgebruik, oorlogstrauma en depressiviteit. Er wordt een hoop energie gevraagd, en de groep rockt er op los. Hoewel nog zonder decor en nog zonder band weet de groep al de eenheid te vinden en op momenten echt te raken, dat beloofd wat voor straks in het theater!
Nog een maand om te finetunen en Jos vertelt dat de volgende repetitieavond de Brijderstichting langs komt om eventuele vragen die er zijn over de onderwerpen te beantwoorden en te bespreken.
Hiermee toont Oberon aan meer te bieden dan ‘een kunstje instuderen’ en ook echt voor de verdieping en de vorming te gaan. De leden dragen hiermee ook lef en moed uit om in een niet-standaard musical je volledig in te zetten en het verhaal over te brengen.
Ga vooral kijken naar dit bijzondere stuk, gebracht door een talentvolle groep ‘rebelse rockers’. Kijk voor informatie en kaarten op www.oberontheater.nl

Mariska Steenbergen