Gisterenavond ging in Schouwburg de Meerse in Hoofddorp de musical Razend in première. In een vrijwel uitverkochte zaal met enthousiast premièrepubliek was de spanning van de spelers voor deze belangrijke voorstelling haast voelbaar. Zes jonge acteurs kregen met deze voorstelling van scriptschrijver en regisseur Dick van den Heuvel de kans om vlieguren te maken; een concept waar Van den Heuvel bewust voor heeft gekozen: “Jonge acteurs moeten in Nederland veel meer de kans krijgen om zich te ontwikkelen. In de producties van Homemade kunnen ze hun talenten laten zien. Ze moeten er beter uitkomen dan dat ze erin zijn gegaan”.

Wie denkt met Razend een stukje studententheater te zien, komt bedrogen uit. Deze musical wordt gedragen door talent. In een simpel decor met twee stukken van een half-pipe laten de zes jonge acteurs het beste van zichzelf zien. Het verhaal, gebaseerd op het boek van Carry Slee, is vrij eenduidig: Sven wordt geslagen door zijn vader. Hij krijgt geen steun van zijn moeder en broer en voelt zich eenzaam. Hij maakt filmpjes om vorm te geven aan zijn gedachten en om te communiceren. Sven komt in aanraking met Roosmarijn, een eveneens eenzaam meisje, dat door haar klasgenoten niet geloofd wordt als zij aangeeft te worden betast door haar leraar wiskunde. In hun eenzaamheid vinden de twee elkaar, ze worden verliefd en kunnen elkaar met hun liefde uit de neerwaartse spiraal trekken.

Een typisch Carry Slee-verhaal met veel gevoel voor drama, maar in deze musical worden de zware onderwerpen niet te dik aangezet. Jochem Smit is zeer geloofwaardig als de kwetsbare Sven die voor iedereen het goede probeert te doen, maar zelf steeds slachtoffer is van geweld en onbegrip. Zijn emoties zijn in de zaal voelbaar (en zichtbaar) en met zijn prachtige, warme stem weet hij het publiek te ontroeren.
Rose-Anne van Elswijk zet een stoere, maar naïeve Roosmarijn neer. Ze overtuigt tussen haar klasgenoten en tijdens haar zang, maar haar liefde voor Sven blijft hier en daar wat oppervlakkig.

Razend 5

De andere castleden hebben de schone taak om in vrijwel iedere scène te wisselen van rol. Zo speelt Bart Sietsema niet alleen de rol van de populaire, maar onfatsoenlijke wiskundeleraar Bob, maar ook die van de agressieve en dronken vader van Sven. Omdat de scènes elkaar snel opvolgen, moet Sietsema de karakterwisseling met de snelheid van een vingerknip doorvoeren, hetgeen hem fantastisch afgaat. Ondanks het feit dat hij twee ‘slechte’ karakters speelt, heeft hij geregeld de lachers op zijn hand. Een sterk acteur met charisma, humor en gevoel voor timing.

Ook Renée de Gruijl moest diverse malen van karakter wisselen. Opvallend was dat zij zelfs in een oogwenk vijftien jaar ouder kon worden. Was ze in sommige scenes klasgenoot van Roosmarijn of zwerfjongere, in andere speelde ze Svens moeder, die niet bij machte bleek om het tegen haar man op te nemen voor haar zoon van wie ze zo veel houdt. Een mooi stukje acteerwerk, dat nog eens werd versterkt door haar prachtige, warme zangstem.
Ook Martijn Noort (Lennart en detectieve) en Ellis Broeksteeg (Lotte) hebben hun rollen karakter gegeven. Met een enorme dosis energie en humor namen ze het hele toneel in beslag.

Razend 6

Hoewel het geheel, door de wisselingen van karakter en plaats, in het begin nog wat verwarrend leek voor de gemiddelde bezoeker, viel alles al snel op zijn plek. Het verhaal was teruggebracht tot de essentie en werd nergens melodramatisch, wat vooral te danken is aan het script van Dick van den Heuvel en het wervelende spel van deze jonge honden, die zo goed op elkaar lijken te zijn ingespeeld. De warme en bijzondere muziek van Jeroen Sleyfer en de puntige choreografie van Lisanne Schut maakten de voorstelling anders dan andere.
Hoewel een gemiddelde 12-jarige waarschijnlijk best een kluif zal hebben aan deze voorstelling, vanwege de ingewikkelde en gewaagde enscenering, is Razend wel degelijk een must-see voor theaterliefhebbers, (muziektheater)studenten en oudere scholieren.

Homemade Productions kan weer een prachtproductie op zijn naam schrijven, waarin (vrijwel) onbekend, jong Nederlands talent de kans krijgt om te stralen.

Razend is tot en met 29 april te zien in het hele land. Check de theaters en de data op www.razenddemusical.nl

Verslag: Nathalie Jansen
Foto en video: Rob de Haan

Lees ook:
Doe mee en maak kans op de CD van de musical “Razend”
Musical “Razend” op stoom voor de premiere